Biljana u konkurenciji za nagradu na konkursu MODERNA ĆIRILICA

Lokalne vesti - Utorak 13.07.2021 - 11:03

Biljana Stanković, grafički dizajner iz Vranja ušla je u uži izbor na međunarodnom konkursu "Moderna ćirilica" raspisanom u Rusiji.

Biljana Stanković FOTO: Privatna arhiva Biljana Stanković FOTO: Privatna arhiva
Biljana, inače docent na odseku za grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu, na konkursu učestvuje svojim radom koji se na prvi pogled izdvaja, jer se radi o autentičnoj verziji pisanih ćiriličnih slova.
 
- Moj rad je zasnovan na osnovu kaliografskih rukopisa i ima šest težina, odnosno debljina ispisa, što nije karakteristično za ovakvu vrstu fontova - kaže Biljana.
 
Ona dodaje da kod nas ćirilica nije adekvatno zastupljena u fontovima i da je to jedan od motiva zbog kojih učestvuje na ovom takmičenju.
 
Razloge za slabu zastupljenost našeg pisma treba tražiti u malom tržištu i slaboj komercijalnoj prođi ćiriličnih fontova, dodaje Stankovićeva.
 
- Ja, sa svoje strane, pokušavam da studente na predmetu "pismo" koje predajem, motivišem da obrate više pažnje na ćirilicu i hrabrim ih da se upuste u dizajniranje - navodi Biljana.
 
"Moderna ćirilica 2021" međunarodno je takmičenje u dizajnu koje se periodično održava još od 1999. godine. 
 
Cilj takmičenja je da se dobije što objektivniju predstava o trenutnom stanju ćirilice i pronalaženje najboljih primera njenog razvoja.
 
Na ovogodišnjem konkursu učestvuje više od 200 dizajnera, mahom iz zemalja u kojima se piše ćirilicom, a u uži izbor je ušlo 68 radova.
 
Odluka o pobedniku se donosi na osnovu glasanja na sajtu moderncyrillic.org do 14. jula, kao i ocena stručnog žirija.
 
Kako su saopštili organizatori, pobednički radovi će biti objavljeni u katalogu i na putujućoj izložbi, a biće nagrađeni počasnim diplomama i najnovijim verzijama aplikacija za grafički dizajn.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: