Bora Stanković se na VELIKA VRATA vraća u NACIONALNI TEATAR

Lokalne vesti - Sreda 10.04.2019 - 11:32

Vranje – U Narodnom pozorištu u Beogradu pripremaju se dve premijere po delima Borisava Stankovića, „Nečista krv“ na velikoj sceni i opera „Koštana“ u režiji Juga Radivojevića.

"Nečista krv" i "Koštana" ponovo u Narodnom pozorištu FOTO: OK Radio
Predstava „Nečista krv” biće premijerno izvedena u petak, 12. aprila, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
U novom čitanju čuvenog Borinog dela, koji je po tekstu Maje Todorović režirao Milan Nešković, ulogu Sofke igra mlada glumica Jovana Stojiljković dok Efendi Mitu igra Nebojša Dugalić.
 
Nataši Ninković poverena je uloga Todore, Sofkine majke, Nenad Jezdić igra Gazda Marka, Pavle Jerinić Tomču, Markovog sina, Sofkinog muža. 
 
U glumačkoj podeli su i Dušanka Stojanović Glid, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović, Nikola Vujović, Stefan Kalezić i Nebojša Babić, operski pevač.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sofka???? #jovanastojiljkovic #necistakrv #sofka

A post shared by Jovana Stojiljković (@fp.jovana.stojiljkovic) on

 
Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze, kaže reditelj Milan Nešković
 
- Tako je na primer Sofka ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... sve je to nešto što postoji i danas samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje Stanković smešta svoj roman.
 
Ali, u suštini, naša tragedija i jeste što se nismo mnogo mrdnuli. 
 
I dan danas možemo da čujemo „šta će reći svet” i „šta će grobovi na groblju”, jer to je deo našeg mentaliteta koji se očigledno ne menja bez obzira na sve političke, sociološke, tehnološke i sve ostale promene - kaže reditelj. 
 
Biće to tek treća postavka čuvenog komada na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kojoj je i praizveden, 23. februara 1933. godine, u režiji Josipa Kulundžića.
 
Naredna premijera održana je 5. decembra 1975. godine u režiji Gradimira Mirkovića, a uz muziku Vojislava Vokija Kostića, glavne uloge su ostvarili Vera Čukić kao Sofka i Milan Puzić kao Efendi Mita.
 
Uoči premijernog izvođenja „Nečiste krvi“, 12. aprila, u foajeu Druge galerije nacionalnog teatra biće otvorena izložba „Nečista krv i Koštana na sceni Narodnog pozorišta” autora Dragana Stevovića i Dragice Gaćeše.
 
Istovremeno, u nacionalnom teatru se priprema i opera „Koštana“, pod dirgentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića.
 
Premijera ove opere u pet slika najavljena je za 8. jun na Velikoj sceni.
 
Biće to peta postavka najpopularnije domaće opere u Narodnom pozorištu koja je, svojevremeno, sa velikim uspehom izvođena na najvećim scenama nekadašnje Jugoslavije, ali i na nekim evropskim.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: