"Borina nagrada" za "Veprovo srce"

Lokalne vesti - Utorak 19.03.2013 - 13:40

Zagrebački pisac Drago Kekanović ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Bora Stanković“ za 2012. godinu.

Kekanović Kekanović

Ovu odluku doneo je žiri književne zajednice „Borisav Stanković“ iz Vranja, u sastavu Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović, na sednici povodom „Borine nedelje“,  održanj  7. marta ove godine.

Kekanović je nagradu dobio za roman „Veprovo srce“ u izdanju Srpske književne zadruge.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović rekao je za OK Radio da je žiri u obrazloženju odluke naveo to da je Kekanovićev roman lep doprinos modernoj književnosti.

 

 

– U osnovi romana „Veprovo srce“ priča se o tragičnoj sudbini slavonskih Srba izgubljenih iz svog zavičaja, lišenih svoje najosnovnije tačke oslonca.

 

 

Oni su vođeni sudbinom koja im je uskratila sve. Njihovi životi, sećanje i priča o onome što je bilo, a čega više nema, satkano je u knjizi Draga Kekanovića koja je proglašena za najbolje delo u prošloj godini – kaže Mihailović.

 

Dobitniku Kekanoviću, koji živi i radi u Zagrebu, ovogodišnja „Borina nagrada“ biće dodeljena u Vranju, u petak, 29. marta, na kraju 47. po redu književne manifestacije „Borina nedelja“.

Kekanović je rođen 1947. godine u Slavonskoj Požegi, srednju školu završio je u Osijeku, dok je diplomirao na Filozofskom fakultetu, grupe Jugoslavenski jezici i književnost u Zagrebu.


Podsetimo da je Kekanoviću, za roman „Veprovo srce“, krajem januara odeljena ovogodišnja 17. po redu tradicionalna književna nagrada „Zlatni suncokret“, koju dodeljuje fabrika „Vital“ iz Vrbasa.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: