Borini književni dani: Vranje nosi BORIN GEN

Lokalne vesti - Petak 22.03.2019 - 11:14

Promocijom knjige „Zabluda svetog Sebastijana“ Vladimira Tabaševića, u Vranju su, pod pokroviteljstvom Grada, otvoreni drugi po redu „Borini književni dani“.

Prvo veče posvećeno Vladimiru Tabaševiću FOTO: vranje.org.rs Prvo veče posvećeno Vladimiru Tabaševiću FOTO: vranje.org.rs
Na svečanom otvaranju, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je istakao da je književnost je jedna od temeljnih umetnosti, kao skup trenutaka i osećaja duše.
 
- Upoznajući život, ljude i događaje – stvarne i imaginarne, upoznajemo i sebe same.
 
Knjige su najstrpljiviji učitelji, a pisci su istoričari jednog naroda, jednog društva, jedne epohe - rekao je Milenković.
 
U svom obraćanju, on je naglasio da su Vranje i Bora neraskidiva celina. 
 
- Tvorac nove književne škole, začetnik simbolističkog duha u srpskoj pripoveci, Bora je naš grad stavio u svetski književni prostor
 
Temelje lokalnog identiteta, koje neguju i podržavaju i sami Vranjanci, ocrtalo je svako napisano slovo u njegovim delima - rekao je gradonačelnik i dodao: 
 
Vranje nosi Borin gen, a njegova neponovljiva dela zasigurno ostaju da propovedaju o osobenosti ljudi ovog kraja, ona su zavičaj njegove književnosti. 
 
Govoreći o povezanosti poznatog književnika i njegovog rodnog grada, direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“ Zoran Najdić kazao je da je Vranje nadahnulo Borisava Stankovića, pokrenulo ga na stvaranje, udahnulo mu poeziju života, a pisac se odužio svom gradu time što ga je naselio tvorevinama svoje stvaralačke mašte
 
Prvo veče manifestacije koja traje tri dana, bilo je posvećeno promociji knjige „Zabluda svetog Sebastijana“, autora Vladimira Tabaševića, nagrađene Ninovom nagradom za 2018. godinu. 
 
On je temu knjige poistovetio sa svakodnevnicom u kojoj živimo, u kojoj smo, kako je rekao, podvojeni na javni identitet i na samorazumevanje.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: