Božji ljudi: BORA STANKOVIĆ je još onda ZNAO (VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 10.10.2018 - 08:36

Vranje - Vranjsko pozorište priprema novu predstavu „Božji ljudi“ po motivima istoimene zbirke pripovedaka Bore Stankovića, koja će premijerno biti izvedena na ovogodišnjim „Borinim pozorišnim danima“.

Novo čitanje Borinog dela FOTO: Pozorište Novo čitanje Borinog dela FOTO: Pozorište
Nakon predstave „Ruža, uvela“ koja je postigla izvanredan uspeh i uknjižila učešće na najvažnijim pozorišnim festivalima, vranjski teatar će u svoj repertoar uvrstiti novo čitanje još jednog dela najpoznatijeg Vranjanca, Borisava Stankovića
 
Reč je o zbirci pripovedaka „Božji ljudi“ koja će na scenu biti postavljena u novoj dramatizaciji Milice Kostić.
 
Umetnički rukovodilac vranjskog pozorišta Bojan Jovanović kaže da ova kulturna institucija ima neku vrstu moralne obaveze da na repertoru stalno ima neko od dela književnika čije ime nosi.
 
Nakon nekoliko ranijih postavki, nova predstava bi trebalo da ponudi novo čitanje Borinog karakterističnog sveta „božjih ljudi“ u režiji mlade rediteljke Nataše Radulović.
 
- Radi se o sasvim novoj i drugačijoj dramatizaciji, tako da će ovo biti praizvedba tog teksta.
 
Komad je oplemenjen songovima Ane Krstajić koje mi, glumci, izvodimo na sceni, što će, verujem, biti jako zanimljivo – kaže Jovanović.
 
Komad na kojem se radi imaće drugačiji izbor likova od onih koji su nosili dramsku radnju u dosadašnjim predstavama, kaže rediteljka Nataša Radulović
 
Najvažnije je zadržati duh jezika i vremena Bore Stankovića kroz predstavu u savremenijem čitanju, kaže ona.
 
- Kada biram tekstove vodim računa da oni budu trenutno aktuelni.
 
U predstavi nećemo menjati Borin jezik niti njegovo vreme iz razloga što mislim da je on neke događaje i neke probleme najavio već onda.
 
Postoje neke niti koje povezuju ono vreme sa sadašnjim i mislim da je Bora Stanković već tada znao koji će problemi nastati kasnije – kaže rediteljka.
 
Predstava „Božji ljudi“ otvoriće ovogodišnje „Borine pozorišne dane“ koji će u Vranju po 38. put biti održani od 21. do 26. oktobra
 
Pored komada vranjskog teatra, glavnim programom, koji se održava u sali Doma vojske, obuhvaćeno je još pet predstava, od kojih su četiri u produkciji teatra iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: