BPD: Fascinantna biografija ĐUZE STOJILJKOVIĆA u slici

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.10.2018 - 08:49

U okviru pratećeg programa 38. "Borinih pozorišnih dana", u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba "Vlastimir Đuza Stojiljković (1929 - 2015)", autorke Biljane Ostojić, kustosa Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Đuzina karijera trajala je čitavih 69 godina FOTO: MPUS Đuzina karijera trajala je čitavih 69 godina FOTO: MPUS
Ovom izložbom, Muzej pozorišne umetnosti Srbije obeležio je godišnjicu od smrti Đuze Stojiljkovića.
 
Postavka donosi fotografije od najranijih dana čuvenog glumca, pa sve do njegovih poslednjih uloga u pozorištu i na filmu.
 
Između njih, postavljene fotografije svedoče o fascinantnoj biografiji Vlastimira Đuze Stojiljkovića koja je trajala čitavih 69 godina.
 
Izložbu je otvorio Nenad Jović, direktor Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, podsećajući prisutne na bogato umetničko stvaralaštvo popularnog Đuze.
 
Vlastimir „Đuza“ Stojiljković rođen je 1929. godine u Ražnju, u učiteljskoj porodici.
 
Glumom je počeo da se bavi u kruševačkoj Gimnaziji, a svoju pozorišnu karijeru gradio je u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212.
 
Pored pozorišnog, sa jednakim intenzitetom gradio je i radijski, filmski, televizijski i pevački angažman.
 
Dobitnik je najviših glumačkih priznanja u zemlji, uključujući Oktobarski nagradu grada Beograda, Dobričin prsten i Zlatnog ćurana za životno delo.
 
- Kvalitet, kvantitet, raznovrsnost, multimedijalnost i multitalentovanost i posvećenost čine glumačku biografiju Vlastimira Stojiljkovića jedinstvenom i autentičnom na ovim prostorima.
 
Pripadao je prvoj generaciji školovanih glumaca, a njegova gluma ocenjuje se kao preteča modernosti kod nas.
 
Specifičnu glumačku ekspresiju pokazivao je kroz repertoarsku raznovrsnost u drami, komediji, mjuziklu, u svim medijima i žanrovima – stoji u Đuzinoj biografiji koja je predstavljena na izložbi.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: