BPD: TARTIF, večno lice svih LICEMERA (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 26.10.2019 - 12:52

U okviru 39. „Borinih pozorišnih dana“, pred publikom u Vranju odigrana je predstava „Tartif“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Ansambl predstave Ansambl predstave
Molijerov „Tartif“, klasična francuska komedija, napisana pre tri i po veka, zbog svoje univerzalne teme i poruke, funkcioniše u svakoj epohi i prostoru, te je i danas jedna od najpopularnijih tetarskih dela.
 
Ova postavka, u adaptaciji Igora Vuka Torbice, zasniva se na motivima originalnog dela, sačuvavši u dobrom delu originalne Molijerove stihove, ali je koncipirana kao potpuno savremena i društveno angažovana.
 
Kako sam autor kaže, svi mi znamo ko su današnji Tartifi, ti licemeri koji dovode do toga da licemerstvo prelazi u terorizam, u obeležavanje ljudi krivicom, njihovog sramoćenja jer se o svima nama može reći mnogo gadnih stvari.
 
- Mi smo krivi što dozvoljavamo da nam licemeri danas kažu „sram te bilo, zato što si čovek i zato što grešiš“ i onda sa nama mogu da rade šta god hoće.
 
Za razliku od Molijerovog vremena kada je Tartif verskom doktrinom dolazio do nekih sićušnih stvari, nekih materijalnih koristi, današnji Tartifi nam sve to ostavljaju zato što su nas doveli do toga da ionako u bilo kojem trenutku mogu da nam to uzmu.
 
Njima ne treba to, njima treba da mi budemo ućutkani i da ćutimo – rekao je Igor Vuk Torbica.
 
U predstavi igraju Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša.
 
Rediteljska postavka publiku tretira kao ravnopravni deo komada želeći da joj pokaže kako niko nije imun na slabosti i kako su licemeri, varalice i profiteri svuda oko nas ali i u nama.
 
Izvanredna gluma, sjajni likovi i odličan balans komedije i drame, čine ovu predstavu prvorazrednim teatarskim događajem poslednje sezone, što je vranjska publika odlično pepoznala i burno pozdravila aktere komada.
 
Svojim glasovima posle izvođenja, publika je predstavi dala prosečnu ocenu 4,72, što je u ovom trenutku čini favoritom na „Borinim pozorišnim danima“.
 
Na kabaretskoj sceni Pozorišta „Bora Stanković“, u okviru pratećeg programa festivala, izvedena je i monodrama „Bog te mazo“ Zorana Karajića u režiji Tome Kuruzovića.
 
U nastavku „Borinih pozorišnih dana“, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada u subotu izvodi „Na Drini ćupriju“ Ive Andrića u režiji Kokana Mladenovića.

Foto Galerija

Borini pozorišni dani: TARTIF

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: