Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević dobitnici BORINE NAGRADE

Lokalne vesti - Sreda 20.03.2019 - 12:28

Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević dobitnici su ovogodišnje nagrade „Borisav Stanković“, saopštila je Književna zajednica koja nosi ime velikog pisca iz Vranja.

Zoran Davinić i Cera Mihailović, predstavnici Književne Zajednice FOTO: D. Ristić/OK Radio Zoran Davinić i Cera Mihailović, predstavnici Književne Zajednice FOTO: D. Ristić/OK Radio
Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Miro Lompar kao predsednik.
 
Istaknuti pripovedač i romansijer Branimir Šćepanović, poznat je i u međunarodnim okvirima po antologijskom romanu „Usta puna zemlje“.
 
U njegovom delu se prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.
 
Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog.
 
Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. 
 
Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je naisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman, stoji u obrazloženju žirija.
 
- Dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju se svi žanrovi kojima se Borisav Stanković bavio, pripovedački, romansijerski i dramski – rekao je Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“.
 
Govoreći o novčanom delu nagrade, Mihailović je kazao da će odluka morati da se revidira, s obzirom na celokupnu situaciju sa finansiranjem manifestacije „Borina nedelja“, tokom čijeg odvijanja se dodeljuje nagrada koja nosi ime velikog pisca.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Велимир Булатовић
21.03.2019. , 15:59
Неко је рекао да бомбе и медаље не погађају оне које треба. Па зар овог што пропагира фашизам и тумара по Београду и пише о Београду упоређујете са нашим Бором?