BRATIMLJENJE: Borci iz Vranja i Surdulice utkali živote u slobodu Republike Srpske

Lokalne vesti - Nedelja 08.09.2019 - 11:01

U okviru obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu održana je svečana sednica Skupštine grada, koja je počela intoniranjem državnih himni Republike Srbije i Republike Srpske.

Sa svečane sednice u Vranju. Foto: vranje.org.rs Sa svečane sednice u Vranju. Foto: vranje.org.rs

Čestitajući praznik, predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković istakao je antifašističko opredeljenje srpskog naroda, koje je dragoceno, jer nas trajno povezuje sa civilizacijskim vrednostima moderne Evrope.

- Proslavljanjem 7. septembra čuvamo od zaborava i vrednosti narodnooslobodilačke borbe, kao i sve one koji su učestvovali u njoj.

Takođe, s ponosom ističemo da je  7. septembra 1944. godine
otvorena nova stranica u istoriji Vranja.  

Grad se obnavljao, gradio, razvijao, menjao, a svaki sledeći 7. septembar, osim što je slavio slobodu, bio je povod  i da se  pohvalimo nekim novim rezultatima, bez obzira da li je bilo reči o privredi, obrazovanju, kulturi ili sportu.

Obaveza svih nas je da i u godinama koje dolaze radimo na još intenzivnijem razvoju grada u skladu sa zahtevima modernog društva i  Evropske unije kojoj težimo
- poručio je predsednik  Tričković.

Na osnovu odluke Skupštine grada Vranja i saglasnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doneta je odluka o bratimljenju sa opštinom Brod u Republici Srpskoj.

Povelju na svečanoj sednici Skupštine potpisali su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

- Čestitam vam praznik i želim napredak u svim oblastima. O našoj opštini na internetu možete puno saznati, ali ne i i ono što je u našim srcima.

Opština Brod obeležava dva značajna datuma, a ono što će nas neraskidivo povezivati jeste pogibija boraca iz Vranja i Surdulice
, koji su utkali svoje živote za slobodu Republike Srpske.

Volite svoju državu, i neka naše bratimljenje traje večno - istakao je Jovičić.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

- Ovaj čin kruna je odnosa između lokalnih zajednica koje dele zajedničku istoriju, tradiciju, jezik, veru i kulturu.

Iako geografski udaljeni, veza između opštine Brod i grada Vranja
upravo je postala jasna i snažnija.

Stavljanjem potpisa podstaknuti smo na poboljšanje aktivnosti u pogledu razumevanja i jačanje zajedništva Brođana i Vranjanaca, na putu ka ujedinjenoj Evropi.

Zahvaljujući spoljno-političkim delovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine, odnosi Srbije i Republike Srpske predstavljaju snažan oslonac na očuvanju srpskog nacionalnog bića.

Vrata saradnje u svim društvenim sferama, a posebno u oblasti ekonomije, privrede, obrazovanja, turizma i sporta zvanično su otvorena
- rekao je gradonačelnik Milenković.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Bugarin
08.09.2019. , 16:54
Ko og koga borac za vecu peniju ili platu svaka cast srbijo