Centar DBA: Droga KROKODIL na ulicama Srbije, edukujte decu i roditelje

Lokalne vesti - Ponedeljak 13.01.2020 - 10:03

Vranje - Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA upozorio je da se droga poznata kao „krokodil” nalazi na ulicama Srbije i istakao da je veća edukacija ne samo dece već i roditelja i nastavnog osoblja najbolji vid prevencije u borbi protiv narkomanije.

Stravični efekti Stravični efekti
U saopštenju, Centar DBA podseća da je nedavno šesnaestogodišnjakinja koja se predozirala „krokodilom” spasena od smrti zahvaljujući brzoj reakciji lekara iz Surdulice i Vranja, dok u Odžacima doktori nisu mogli ništa da učine da spasu devojčicu (17) koja se predozirala tom vrstom opijata.
 
Upozoravaju da je „krokodil” ili, medicinski, desomorfin, veoma opasna droga, koja je nekoliko puta jeftiniji od kokaina, a dolazi iz „domaće radinosti” mešanjem kodeina, benzina, razređivača i hlorovodonične kiseline.
 
- Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dve godine
 
Ukoliko neko i uspe da se skine sa 'krokodila', često ostaje sa posledicama unakaženosti zbog dejstva ove droge - navodi Centar DBA.
 
Ističu da mladi sve češće imaju kontakt s drogama iako je veći deo njih upućen u njihovu štetnost, a na to se odlučuju, kako navode, iz dva razloga - zanima ih dejstvo ili ih pritiska društvo.
 
Centar DBA navodi i da se neretko dešava da se „navuku” na određenu drogu, a da roditelji to ne primete na vreme.
 
Smatraju da policija svoj posao poslednjih nekoliko godina radi odlično, a da o tome govore i rezultati koje postižu čime pokazuju da je država odlučna da se obračuna sa narko dilerima i kartelima.
 
Međutim, smatraju da ono što dodatno nedostaje u borbi protiv narkomanije jeste prevencija, dodajući da se malo radi na prevenciji iako je MUP pre nekoliko godina uveo i edukacije po školama.
 
- Centar DBA smatra da pored dece, treba da edukujemo i roditelje i nastavno osoblje
 
Što više edukacija, tribina, aktivnije uključivanje srednjoškolaca, roditelja i nastavnog osoblja, najbolji je vid borbe protiv narkomanije koje mi kao društvo možemo da iznesemo i pomognemo omladini, ali i policiji u njihovom radu - zaključak je Centra.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

14.01.2020. , 10:09
Uzas spasite djecu edukujte vodite racuna o djeci puno srece i uspjeha.