Cera se neda!

Lokalne vesti - Sreda 10.07.2013 - 13:25

Performansom kojim je improvizovana javna debata o katastrofalnom stanju u kulturi u Vranju, Književna zajednica „Borisav Stanković“ nastavila je u sredu svooj protest, na potpuno neuobičajen način.

Detalj sa erformansa Detalj sa erformansa

Šef Književne zajednice Miroslav mihailović Cera umesto pozvanih, gradonačelnika Zorana  Antića i većnice Maje Ristić postavio je njihove sllike, i održao monodebatu na temu „spas vranjske kulture“.

On je stanje u vranjskoj kulturi figurativno predstavio nacrtanim magarcem uz poruku „Ni ja ne dam da me namagarče“.

Osim starih zahteva kojim Književna zajednica od gradskih vlasti traži hitno rešavanje svog statusa, momentalni prekid političkog linča zaposlenih u Zajednici i  prestanak kršenja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava dodati su i novi.

Urednik Mihailović kaže da traže od komisije koja je razmatrala projekte iz kulture koje finansira grad obaveštenje u pisanoj formi o razlozima odbijanja kapitalnih projekata od značaja za grad i državu kojima je konkurisala Književna zajednica,  „Antologija srpske poezije na dijalektu“ i projekat „Reprint izdanje Stara i južna Srbija“ Vranjanca Jovana Hadživasiljevića.

Književna zajednica traži i hitno definisanje strategije i razvoja kulture kako na nivou republike tako i na nivou grada.

Mihailović kaže da je lokalna samouprava ostala nema na sve njene pozive, jer povratni odgovor Zajednica nije dobila iako su čelnici gradske vlasti pozvani da budu gosti na otvorenoj debati o svim problemima  vezanim za kulturu.

- Prosleđen je i pisani zahtev na više adresa u gradskoj vlasti čelnim ljudima, niko se nije odazvao pa ćemo nažalost morati da imamo posla sa nemim sagovornicima.

Fotograf nam je ustupio portret  gradonačelnika da ga još jednom pozovemo da se što pre odazove našem pozivu i da otvoreno pred građanima ukrstimo argumente i da vidimo u čemu je problem.

Zbog bahatosti pojedinaca u lokalnoj vlasti trpe ne samo građani Vranja, već i kultura čitave Srbije – objašnjava Mihailović.

Otvorenu podršku u svom protestu Književna zajednica za sada nema od strane ostalih kulturnih institucija u Vranju, ali Mihailović tvrdi da podrška relevantnih i časnih poslenika kulture kojih je prema njegovim rečima malo u ovom gradu ipak nije izostala.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: