Ceri malo dva miliiona

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.07.2012 - 08:47

Književna zajednica „Bora Stanković“ dobila je i drugi od ukupno tri sudska spora koje vodi protiv grada Vranja.

Mihajlović Mihajlović

Po ovoj, prvostepenoj presudi, gradska vlst u Vranju biće u obavezi da Književnoj zajednici nadoknadi troškove za lične dohotke i materijalne izdatke u iznosu od oko dva miliona dinara, potvrdio je njen pravni zastupnik, advokat Zoran Davinić.

- Osnovni sud u Vanju je utvrdio da je odluka Gradskog veća iz 2004. godine, o raskidu ugovora o finansiranju Književne zajednice, čista politička odluka, za koju ovaj organ nije bio nadležan - kaže Davinić.

Advokat Davinić objašnjava da obaveze, koje su dve strane preuzele ugovorom iz 2004. godine, i dalje važe i da je takva odluka dobra pre svega za kulturu i kulturni život grada Vranja.

- Mi ćemo se ipak žaliti na ovu odluku, jer je sud napravio, po našem mišljenju, previd, po kome je grad obavezan da plati Zajednici ne dva, već četiri miliona dinara - nastavlja advokat Davinić.

Urednik Književne zajednice, pesnik Miroslav Cera Mihailovi kaže da je samo delimično zadovoljan ovakvom odlukom i da je žalosno što sudskim odlukama danas mora da se dokazuju arogancija, osionost i zle namere tadašnje lokalne vlasti.

- Jedan spor protiv grada Vranja smo dobili i njime smo zadovoljni. Ovaj spor će biti ispravljen u drugostepenom postupku, pa ćemo i sa njim biti zadovoljni, a daće Bog uskoro ćemo dobiti i spor kojim će gradu biti uskraćeno pravo da Knjizzevnu zajednicu iz sadašnjih prostorija istera na ulicu - kaže Mihailović.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić, koji je u prethodnoj vlasti bio zamenik predsednika Skupštine grada, kaže da jos nije dobio službenu potvdu ovakve presude, ali da to ne umanjuje nečiju odgovornost.

- Nisam još obavešten o toj presudi. Ako je ona tačna, neko će morati da odgovara - rekao je Antić.

Novembra prošle godine, Osnovni sud je, takodje u sporu sa Književnom zajednicom, zabranio gradu Vranju da organizuje „nasilno preuzetu“ književnu manifestacuju „Borinu nedelju“ i da dodeljuje, takodje „nasilno preuzetu“ književnu nagradu „Bora Stanković“.

Pred Osnovnim sudom u Vranju grad i Književna zajednica imaju i treći spor kojim lokalna vlast želi da iz prostorija Pribojčicha kuće, iseli Književnu zajednicu „Bora Stanković“.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: