CeSID posmatra REFERENDUM u ograničenoj misiji ukoliko to dozvoli EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Lokalne vesti - Četvrtak 13.01.2022 - 10:41

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će posmatrati predstojeći referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije ukoliko to dozvole epidemiološke prilike.

FOTO: Promo FOTO: Promo

To će podrazumevati posmatranje rada Republičke izborne komisije (RIK) tokom dana za glasanje i u fazi zaštite glasačkog prava i ograničeno posmatranje između 230 i 250 glasačkih mesta kroz rad 23 mobilna tima od po dva posmatrača i u 23 različite jedinice lokalne samouprave.

Mobilni timovi će se zadržavati na glasačkim mestima između 30 i 45 minuta, a obavezno će prisustvovati otvaranju i zatvaranju glasačkih mesta.

Zbog ograničene misije, CeSID neće objavljivati procene izlaznosti i rezultata referenduma.


Posle završetka glasanja a najkasnije do kraja dana u ponedeljak 17. januara, CeSID će objaviti preliminarnu ocenu dana za glasanje, dok će finalni izveštaj biti objavljen 15 dana od dana završetka glasanja i uključiće, sem analize dana za glasanje, pravni kontekst i analizu rada RIK-a.

Ukoliko bi tokom dana za glasanje bile primećene krupne nepravilnosti, CeSID će se tim povodom obratiti javnosti.

CeSID će finalnu odluku o tome da li će posmatrati predstojeći referendum doneti u petak, 14. januara.


U slučaju da se nastavi trend pogoršanja epidemiološke situacije, CeSID neće poslati ograničenu misiju na glasačka mesta.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: