Ćilim iz Vranja i NASLEĐE PROŠLOSTI u Narodnoj banci

Lokalne vesti - Utorak 17.04.2018 - 10:43

U izložbenom holu Narodne banke Srbije 27. aprila biće upriličena izložba slika „Nasleđe prošlosti“, vranjskog umetnika Mite Ristića.

Šara sa ćilima preneta na platno. Foto: Privatna arhiva Šara sa ćilima preneta na platno. Foto: Privatna arhiva

Reč je o slikama koje su rađene specifičnom tehnikom koju je ustanovio ovaj Vranjanac u svom ciklusu zvanom „sargije“ i koja predstavlja svojevrsno tkanje bojama.Inspiraciju za najnoviji ciklus Ristić je našao na jedan neobičan način.

- Šetajući selom u okolini Vranja, naišao sam na jedan bačeni ćilim.

Fascinirala me je šara i boje, ćilim je bio u lošem stanju, ali ja sam odlučio da ga fotografišem i na neki način oživim na platnu i tako je sve krenulo.

Hteo sam da u ljudima pokrenem nešto što će ih naterati da se ne odriču ovakvih vrednosti
- kaže Ristić.

Ovaj plodni vranjski stvaralac radi od 1980. godine iako mu slikarstvo nije  primarno zanimanje, ipak je ljubav prema njemu pobedila, pa tako iza sebe ima preko 30 samostalnih izložbi.

On dodaje da mu se želja ostvarila kada mu je nakon izložbe u Nišu prišla žena i upravo mu to rekla, da su je njegove slike vratile u prošlost.

Biće izloženo 40 slika iz ovog ciklusa.

Prijatelji izložbe su Grad Vranje i Narodni muzej.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: