Crkva u Bratoselcu svetionik pravoslavlja kod Bujanovca

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.01.2021 - 10:59

Krst i crkva u selu Bratoselce kod Bujanovca svetionik je pravoslavlja u ovom kraju, koji se vidi i sa autoputa Koridora 10.

Crkva Svetog Nikole. Foto: S.Tasić/OK Radio Crkva Svetog Nikole. Foto: S.Tasić/OK Radio

Selo se nalazi se leve strane autoputa idući iz pravca Bujanovca ka Preševu.

Crkva je posvećena Svetom Nikoli. Moglo bi se reći da je jedini objekat koji selo ima.

Bratoselce je od autoputa Koridora 10 kod Bujanovca udaljeno oko kilometar i po, ali bez obzira na to, selo je bez puta, vode, škole, prodavnice i svega drugog što je dostojno uslova života čovjeka u 21. veku.

Odavde su se ljudi davno odselili u potrazi za boljim životom, te je selo avetinjski pusto. Ima svega nekoliko domaćinstava, u kojima živi dvadesetak ljudi.

- Crkva je jedino što imamo i ovaj bunar odakle zahvatamo vodu za piće svi koji smo ovde ostali. Odavde uzimamo vodu i za stoku.

Crkva je posvećena Svetom nikoli, tako da se u njoj malo više sveta okuplja 24. maja i 19. decembra, kada se praznuje ovaj svetitelj.


Desilo se letos da je neko presekao testerom drvenu banderu, te smo svi ostali bez struje, kao i crkva, a krst nije svetleo.

Zaboravljeni smo od svih, škola je odavno zatvorena, tako da nam je crkva nešto što u naše selo dovodi I druge ljude, makar za praznike
- kaže jedan od meštana u ovom selu.

Svi oni žive od poljoprivrede,  stočarstva i povrtarstva.

Njive su malo niže, blizu autoputa, gde je zemlja polodna, ali ovde u brdima je posna i oskudna.


Ovo selo nema ni puta, a ni putokaza, ali je ucrtano na mapi uranijumskih žrtava, jer je 1999. godine bilo meta NATO bombardera, koji su koristili municiju sa osiromašenim uranijumom.


 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: