Crni petak, prevara trgovaca ili prilika za uštedu

Lokalne vesti - Petak 27.11.2020 - 21:56

Iako "Blek frajdej" ili Crni petak u Srbiji zvanično nije praznik, za kupoholičare je vrlo poseban dan.

FOTO: G.Mitić/OK Radio FOTO: G.Mitić/OK Radio

Dan najvećih popusta, koji svoje korene nosi iz Amerike, gde je i danas najpopularniji, polako ali sigurno se širi svetom. "Blek frajdej" potiče iz Amerike i obeležava se jednom godišnje, prvog petka posle Dana zahvalnosti.

Termin Crni petak odnosi se na događaj iz 1869. godine, kada su Džim Fisk i Džej Gould, finansijeri sa Vol strita, kupili ogromne količine američkog zlata, u nadi da će cene porasti, a oni ostvariti zaradu.


Ipak, 24. septembra 1869. godine američko tržište zlata se srušilo, a akcije dva optimistična finansijera dovele berzu do bankrota.

Groznica Crnog petka poslednjih godina zahvatila je i Srbiju i sve više prodavnica obećava velike popuste tog dana. Prodavnice širom zemlje nude popuste, a najviše na odeću, obuću i belu tehniku.


Određeni artikli su u pojedinim radnjama u Vranju većih brendova, sniženi  čak 40 odsto.

Po novom Zakonu o trgovini, postoje sezonska sniženja, rasprodaje i akcije. Kada su u pitanju akcije, trgovci ne moraju da istaknu ni cenu pre sniženja, ni aktuelnu već samo procenat sniženja, a to je prilika za nesavesne trgovce.


Ovo je prilika da neko zaradi, jer se ovaj dan ne može nazivati Crnim petkom, već samo akcijom, koja ne može da traje duže od tri dana.

Trgovci nisu u obavezi da istaknu staru i novu cenu, već samo piše 20 odsto jeftitnije, te je veoma bitna važnost tržišnog nadzora u ovim situacijama.


"Potrošači, otvorite četvoro očiju i pažljivo pogledajte cenu onoga što želite da kupite", upozoravaju iz organizacija potrošača.
 

Ovaj medijski sadržaj realizovan je uz podršku grada Vranja.Sadržaj ovog priloga i stavovi izneti u njemu, isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje grada Vranja.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: