Čuvajte se celijakije

Lokalne vesti - Ponedeljak 21.05.2012 - 10:43

U Vranju je, u sklopu šire akcije, obeležen Dan obolelih od celijakije. Pretpostavlja se da u Vranju od ove bolesti, koja se odlikuje nepodnošenjem glutena, boluje stotinak ljudi.

Sa lica mesta Sa lica mesta

– Celijakija je vrsta alergije,  koja  donosi mnoge komplikacije ukoliko se osoba koja je netolerantna na  gluten ne pridržava  bezgluteinske dijete - rekao je na performansu u pešačkoj zoni Slobodan Kovačević,  predsednik Udruženja   obolelih od ove bolesti u Vranju.

 

On je objasnio da je gluten je neuro-toksičan,  pa je primetna  pojačana  agresija  ili preterana potištenost kod  deteta,  što je dovoljan simptom,  pored ostalih pratećih stomačnih problema, da roditelj posumnja na ovaj poremećaj. 

 

- O ovoj bolesti se vrlo malo zna, čak i lekari nisu dovoljno informisani o celijakiji, pa je između ostalog podizanje  svesti i tačna informisanost  jedan od ciljeva ovakvih okupljanja - kaže Kovačević.

 

 

 

Pravo na pet kilograma bezglutenskog brašna uz participaciju od 300  dinara je jedino pravo koje oboleli od  ove vrste alergije imaju od države.

 

 

 

Problem je otežavala i činjenica da su sve potrebne namirnice kupovane u inostranstvu.

 

 

 

Podršku  ovom skupu dali  su  i đaci  muzičke škole  “Stevan Mokranjac”  iz  Vranja,  svojim živim nastupom u pešakoj zoni.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: