Da li Geoks odlazi iz Vranja?

Lokalne vesti - Četvrtak 15.07.2021 - 13:44

Italijanski Geoks smanjio je proizvodnju obuće za sezonu jesen - zima, saznaje OK Radio iz izvora bliskih ovoj kompaniji u Vranju.

FOTO: D.Ristić/OK Radio FOTO: D.Ristić/OK Radio

To je jedino što je za sada izvesno i pouzdano, iako Vranje strahuje od vesti koja već neko vreme kola gradom, a to je da Geoks odlazi.

Niko od zvaničnika u lokajnoj vlasti nije potvrdio, niti pak demnatovao ove informacije, ali početak leta obeležile su glasine i potezi u ovoj fabrici, koji zaposlene navode na zaključke da će Italijani vrlo verovatno, i to postepeno, otići iz Vranja.

Geoks je od države dobio 11,25 miliona evra subvencija, rečeno je na otvarnju ove fabrike u januaru 2016. godine.


To iznosi 9.000 evra po svakom planiranom zaposlenom. Inače, investitori koji dobiju podršku države moraju da ispune neke obaveze.

Velika kompanija mora da održi investiciju najmanje pet godina nakon realizacije projekta. Ne bi smela ni da smanji broj zaposlenih, takođe, u roku od pet godina.


Takođe, mora redovno da isplaćuje ugovorenu zaradu. Ukoliko ne ispuni ove uslove, Ministarstvo privrede ima pravo da raskine ggovor o dodeli podsticaja i naplati sredstva obezbeđenja.

Geoks zapošljava oko 1.200 ljudi, čiji bi ostanak bez posla značio pravu katastrofu za Vranje.

Iz izvora bliskih političkim krugovima u Vranju, OK Radio ima saznanja da postoje glassine da će Geoks proizvodnju preseliti u Albaniju.

Takođe, iz izvora bliskih vlasti, potvrđeno je da je bilo razgovora da Teklas iz Vladičinog Hana, deo proizvodnje preseli u Vranje i preuzme deo radnika koji su radili u Geoksu.


Da je situacija ozbiljna, potvrđuju i za sada nezvanične infomacije, da u Vranje uskoro stiže i premijerka Ana Brnabić, koja bi trebalo da poseti Geoks.

S.T.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Familija
15.07.2021. , 14:49
Zbog familijarni i prijateljskih zapošljavanja fabrika je došla do ovog stanja zbog nestrucnog kadra fabrika je počela da proizvodi loš proizvod dosta kupaca je odustala od kupovine familija i prijatelji iz druge branše su gurani na rukovodeća mesta a radnici sa višedecenijskim iskustvom su radili na poziciji običnog radnika