Dan bez duvanskog dima i u Vranju – ZAŠTITIMO SE OD DUVANA

Lokalne vesti - Sreda 30.01.2019 - 10:38

U Srbiji se već duže od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana, pa tako i u Vranju.

Visoka tolerantnost na duvan. Foto: Promo Visoka tolerantnost na duvan. Foto: Promo

Aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu.

Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „ZAŠTITIMO SE OD DUVANA“ i posebno višestruke posledice po zdravlje ljudi i okoline i neophodnost jačanja multisektorske saradnje na ovom polju.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, ističu se i novi izazovi u kontroli duvana kao što su upotreba nargila i elektronskih cigareta među mladima.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno 2017. godine od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja, među učenicima starosti od 13 do 15 godina na reprezentativnom uzorku svih škola u Srbiji ukazuju na potrebu jačanja multisektorske saradnje u cilju zaštite zdravlja mladih.

Ovim povodom u organizaciji Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom i stalnih partnerskih organizacija: Crvenim krstom Vranje, Medicinskom školom „Dr Izabel Emsli Haton“ i Zavodom za javno zdravlje Vranje 31. januara u holu Doma zdravlja sa početkom u 10 časova uz podršku zdravstvenih radnika iz odgovarajućih službi Zdravstvenog centra biće organizovan “Bazar zdravlja”.

Tu će građanima biti dostupni preventivni pregledi koji će podrazumevati merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno - edukativnog materijala kako bi se skrenula pažnja javnosti na zdravstvene posledice upotrebe duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, a samim tim i na činjenicu da je smanjenje upotrebe duvana jedna od najvažnijih preventivnih mera za očuvanje i unapređenje zdravlja.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koji podrazumeva zabranu pušenja na svim radnim, javnim mestima i u javnom saobraćaju i u delu ugostiteljskih objekata ne regulišući upotrebu i izloženost duvanskom dimu u porodičnom okruženju što je ostavljeno na savesti naših građana, a što za posledicu ima sve veći broj kako odraslih tako i školske dece uzrasta od 13-15 godina koja su izložena uticaju duvanskog dima u porodičnom okruženju ali i na mestima gde najčešće izlaze: kafići,klubovi, restorani...

Sve to ukazuje na visoku tolerantnost društva prema upotrebi duvana.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: