Dan Paštrika: Sećanje na herojsku bitku od pre 24 godine (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 27.05.2023 - 07:50

U Leskovcu je organizovano odavanje počasti i moleban svim poginulim pripadnicima 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, pod nazivom “Dan Paštrika”.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio
Kao deo 549. motorizovane brigade u bici  na Paštriku pre 24 godine učestvovalo je više od 3.000 Leskovčana. 
 
Pošto ofanzivna dejstva preko karaule Košare početkom aprila 1999. godine, nisu davala očekivane rezultate, područje Paštrika na Kosovu i Metohiji  dobilo je veći taktički značaj.
 
Cilj agresora u ovom sektoru je bio razbijanje graničnih trupa VJ, ovladavanje visovima Paštrika, probijanje koridora uz reku Beli Drim, ulazak u Metohiju i presecanje glavnih saobraćajnica. 
 
Ovo je trebalo da omogući dostavu municije, oružja i svežih snaga OVK iz pravca Albanije.
 
Iako su karaule i čitava granična linija na tom potezu gotovo svakodnevno bile napadane još tokom 1998, pa nadalje 1999. godine od strane terorista OVK, stranih plaćenika i Vojske Albanije, nakon početka NATO agresije na SRJ, najžešće i najkrvavije borbe u ovom rejonu vodiće se gotovo pred sam kraj rata od 26. maja do 10. juna.
 
Ta vojna operacija je poznatija kao “Strela” ili bitka na Paštriku.
 
Dejan Stojanović, jedan je od 3.000 boraca iz Leskovca i okoline koji su u 549. motorizovanoj brigadi pod komandom legendarnog generala Božidara Delića učestvovali u bici na Paštriku. 
 
- Bilo je žestoko, ali imali smo cilj da odbranimo svoju državu Srbiju u čemu smo i uspeli.
 
Ni jedan,  ali baš ni jedan borac nije ni pomišljao na povlačenje, na predaju.
 
Ni jedan borac nije napustio svoje položaje nije rekao neću. NATO pakt je ne Paštriku pokušao da svim silama probije liniju odbrane, na liniji od karaule Gorožup do karaule Liken, preko najviših vrhova planine Paštrik.
 
VJ je bila nadjačana brojčano više puta, ali nije pokleka ni perd jednim talasom napada.
 
Sve vreme je NATO pakt koristio avijaciju, uz direktnu podršku kopnenim udarima.
 
Verovatno su mislili kako će probiti naše linije sa lakoćom, ali nisu uspeli da ih pomere ni milimetar - ukazuje Stojanović.
 
NATO je 30. i 31. maja po pozicijama VJ na tom reonu 24 puta izbacio tepih bombe iz strategijskih bombardera, kasetne bombe kao i redovne udare avijacije.
 
Pod tepih bombama i neprestanim pešadijskim napadima višestruko nadmoćnijeg agresora, borci  sa Paštrika nisu se povukli ni za pedalj sa granične linije prema Albaniji.
 
- Samo imam jednu poruku, a ona je da čuvamo našu Srbiju - poručuje Radoslav Radenković, koji se kao dobrovoljac priključio 549. motorizovanoj brigadi.
 
Boračka udruženja, porodice poginulih i veterani rata iz Leskovca i Vranja, prvi put su polaganjem venaca kod  Spomen česme u centru grada  i prigodnim programom obeležili početak bitke.  
 
Paralelno sa ovom manifestacijom, u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“, takođe je obeležen početak herojske bitke na Paštriku, 
 
- Imamo 32 žrtve iz Leskovca i okoline, iz Jablaničkog okruga.
 
Njihovu žrtvu treba da poštujemo i da nastavimo da u buduće obeležavamo  ovaj datum i negujemo  sećanje na heroje - navodi organizator manifestacije Saša Stevčić.
 
Nakon neuspeha operacije Strela, 9. juna 1999. godine potpisan je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu, koji je označio prestanak ratnih dejstava NATO nad SRJ.
 
Borci predlažu da se 26. maj ubuduće u Srbiji obeležava kao Dan Paštrika.
 
S.T.
 

Foto Galerija

Dan Paštrika

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: