Dan primirja u Velikom ratu: Veća solidarnost gradi DRŽAVNI KONTINUITET

Lokalne vesti - Ponedeljak 11.11.2019 - 12:46

U Vranju je i ove godine, kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915 - 1918., svečano obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Delegacija grada Vranja ispred spomenika FOTO: vranje.org.rs Delegacija grada Vranja ispred spomenika FOTO: vranje.org.rs
O najznačajnijim momentima u Velikom ratu, govorio je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, ističući da je nemoguće govoriti o Prvom svetskom ratu, a ne spomenuti veličinu žrtve i doprinos koji je mali narod sa Balkana pružio za njegovo okončanje. 
 
- Dan primirja je prilika da iznova odamo počast slavnoj srpskoj vojsci, golobradim mladićima čija nas je ljubav prema zemlji održala u trenucima  golgote i izgnanstva
 
U vremenu koje je rušilo slobodu, suverenitet i ljudsko dostojanstvo, kroz pobede i poraze, kroz albanske gudure i plavu grobnicu, ispisivali su legende, one koje i dan danas izazivaju poštovanje - rekao je Tričković. 
 
Vaskrs Srbije u Prvom svetskom ratu pokazao je svetu da prava snaga našeg naroda leži u nepobitnoj volji da budu svoji na svome i  u veri da jedino mir može biti opšte dobro, ukazaoje on. 
 
- Ako kao društvo težimo miru, moramo da pokažemo narodno jedinstvo
 
Pred novim izazovima vremena, samo jedinstveni možemo da odolimo iskušenjima i očuvamo nacionalni identitet i teritorijalnu nezavisnost
 
Veća solidarnost među nama gradi državni kontinuitet, gradi prosperitet - rekao je predsednik Skupštine. 
 
Na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora, vence i cveće položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a, delegacije političkih stranaka i obrazovnih ustanova
 
Pomen poginulima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom. 
 
U programu su učestvovali hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" i učenik Gimnazije Dušan Tomić koji je kazivao reči iz govora Kralja Petra Prvog i pesme "Na braniku otadžbine"
 
Prema zvaničnim podacima, Srbija je u Velikom ratu izgubila 1.250.000 ljudi, odnosno skoro 30% od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: