Danas je KRSTOVDAN

Lokalne vesti - Utorak 27.09.2022 - 09:35

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti.

Foto: Promo Foto: Promo
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Vozdviženje časnog krsta, Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti.
 
Ovaj hrišćanski praznik, koji u pravoslavnom kalendaru slovi i kao Vozdviženje Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.
 
Ustanovljen je godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom (313. godine) priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest.
 
Prema predanju, patrijarh Makarije je, posle otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao Krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozdviženje u bogoslužbenom kalendaru gde je praznik obeležen crvenim slovom kao zavetni praznik.
 
Kako kaže hrišćansko predanje, narod je odgovorio patrijarhu molitvom Gospode pomiluj, koja se i do danas na isti način peva na pravoslavnim liturgijama.Na taj praznik, istovremeno se slavi uspomena na povratak Časnog krsta iz Persije u Jerusalim.
 
Krst je čuvan u srebrnom sanduku u jerusalimskoj crkvi Vaskrsenja do 614. godine, kada su Persijanci zauzeli Jerusalim.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: