Danas je Tomindan: Dan kada se ne ide u goste i gleda u nebo

Lokalne vesti - Utorak 19.10.2021 - 12:11

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog apostola Tomu u narodu poznatijem kao Tomindan, sećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Sveti Toma je bio jedini od apostola koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.
 
U trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos, ušavši kroz zatvorena vrata, javio svojim učenicima, Toma nije bio prisutan, pa kad su mu apostoli rekli da je Isus maločas bio među njima, on im nije poverovao.
 
U osmi dan po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uverio u njegovo usksnuće i besmrtnost.
 
Na Tomindan, koji nije crveno slovo, obično se nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sedi doma“.
 
U narodu se veruje da Sveti Toma kontroliše oblake jer je, kada su apostoli delili među sobom uloge, on uzeo od oblaka pečat kako bi ljudima kišu slao kao blagodet, a ne kao uništavajuću oluju
 
Ipak, veruje se da će upravo ovaj svetitelj jednom na zemlju pustiti drugi potop. U tome ga trenutno sprečava Presveta Marija koja ga nadgleda.
 
Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, pođesen, što znači da se od danas već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.
 
Sveti Toma je zaštitnik raznih zanatlija - drvodelja, bačvara, stolara, bunardžija i zidara, a u nekim krajevima se veruje da ovaj svetitelj štiti od vukova.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: