Danas je TUCINDAN: Priprema se hrana za Božić i još nešto veoma važno

Lokalne vesti - Sreda 05.01.2022 - 11:02

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić.

FOTO: YouTube/Screenshot FOTO: YouTube/Screenshot
Prema srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, 7, 8. i 9. januara ali se kao praznični dani računaju i današnji Tucindan i sutrašnji Badnji dan.
 
Na Tucindan se "tuče", odnosno ubija prase za božićnu pečenicu, odakle i ime ovog praznika.
 
Nekada se pečenica "tukla", ubijala krušicom soli, a kasnije i ušicama sekire
 
Obično se na ovaj dan priprema prase ili jagnje za pečenicu, a negde se spremaju i ćurka, guska ili kokoška.
 
Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. 
 
Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući, a deca ih pokupiti pijučući.
 
Decu na današnji dan, prema narodnom verovanju, ne treba tući jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.
 
Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.
 
S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.
 
Ovo je i dan Svetog Nauma Ohridskog Čudotvorca, učenika i nastavljača dela Ćirila i Metodija, koji se za života proslavio isceliteljskim moćima.
 
Jedan je od utemeljivača medicine na našem tlu i osnivač manastira Svetog Nauma na Ohridskom jezeru.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //