Danas slavimo Vasuljicu i Mali Božić

Lokalne vesti - Utorak 14.01.2020 - 10:07

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 14. januara, odnosno 1. januara po starom kalendaru, obeležava prvi dan nove godine, ali se slavi i Mali Božić - dan posvećen obrezanju Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki ili Vasiljevdan.

Sveti Vasilije Veliki FOTO: SPC Sveti Vasilije Veliki FOTO: SPC
Ovaj praznik se još naziva i Mali Božić, dok ga Romi u našim krajevima nazivaju Vasilica, ili Vasuljica.
 
I za ovaj praznik vezuje se veliki broj običaja.
 
Prema starom verovanju na dan Svetog Vasilija Velikog treba napraviti kolače koji se nazivaju vasilice
 
Ovaj obredni hleb pravi se za sreću i u čast Svetog Vasilija Velikog.
 
U nekim domovima na praznik se pripremaju i krofne u koje se stavlja novčić kao i u božićnu česnicu. Veruje se da ukoliko izvučete novčić, očekuje vas plodna i napredna godina.
 
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.
 
Na ovaj praznik nekada se i predviđalo vreme. Postojalo je verovanje da ukoliko padne sneg i bude oblačno na dan Svetog Vasilija Velikog, da nas očekuje rodna godina. Ukoliko bi vreme bilo suvo, predviđalo se da nas očekuje suša.
 
Najvažniji običaj na ovaj praznik je svakako molitva za izbavljenje od nevolja, zdrav vazduh, rodnu godinu i iskrenu i pravu veru.
 
Takođe, ovo treba da bude dan mira i ljubavi, zato izbegavajte konflikte i čuvajte svoju dušu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: