Danas su Božićne poklade – dan za praštanje

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.11.2023 - 09:37

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju sutrašnji početak šestonedeljnog Božićnog posta.

Foto: OK Radio, M.Spirić Foto: OK Radio, M.Spirić
Sveti apostol Filip jedan je od dvanaestorice apostola, rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Odazvao se pozivu Hrista, i postao njegov učenik.
 
Po silasku Duha svetoga, revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj. Stradao je raspet naopako na drvetu. Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.
 
Danas su i Božićne poklade – dan uoči početka Božićnog posta i poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso, jaja i beli mrs u ovoj godini.
 
Prema starom narodnom verovanju, trebalo bi danas pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.
 
Smatra se da su poklade i dan za praštanje, kako bi se ušlo u post bez greha.
 
Većina običaja za Božićne poklade povezana je sa zaštitom od duhova i nečistih sila pa nisu retke povorke maskiranih likova, preskakanje vatre ili trljanje belim lukom.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: