Dani polja: Na oglednom polju 18 sorti pšenice i 3 ječma

Lokalne vesti - Petak 11.06.2021 - 09:12

Na manifestaciji „Dan polja ozimih strnih žita“ održanoj na gazdinstvu Dragana Nakića, iz Rakovca kod Bujanovca, na makroogledu postavili su18 sorti pšenice i tri ječma iz pet selekcionih kuća.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

- Cilj je da našim poljoprivrednim proizvođačima praktično prikažemo kako da primene neophodne agrotehničke mere u godini koja je po mnogo čemu specifična za uzgoj žitarica -  kaže Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Setva žitarica na ovoj oglednoj parceli je, prema njenim rečima, obavljena u optimalnom roku uz primenu svih agotehničkih mera. Pored NPK-a đubriva, dve dvadesetice azota i fosfora, pšenici je kao dodatak stavljena i urea kako bi mogla da se hrani tokom januara meseca.

Krajem januara odnosno početkom februara, kada su to vremenski uslovi dozvolili, primenjena je još jedna prihrana đubrivom nutri aktiv i to posle agrohemijske analize zemljišta.

- Prilikom setve upotrebili smo količine semena koje su nam zadale semenarske kuće.

Tako smo setvu pšenice semenom domaćih semenarskih kuća obavili u količini od 240 do 260 kilograma po hektaru, a stranih od 200 do 220 kilograma.


Radili smo i tri tretiranja folijarnom prihranom i koristili mikrobiološka đubriva kako bi zasejane biljke mogle da odole nepovoljnim vremenskim uslovima koje smo imali početkom proleća
- kaže Lazović Đoković.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: