Dani Vranja: Staro Vranje kroz mladu vranjsku dušu (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 23.08.2019 - 21:18

Program prve večeri na centralnoj bini ovogodišnjih, petnaestih po redu "Dana Vranja", u četvrtak je otvorio muzičko–scenski prikaz pod nazivom "Vranjska pesma kroz mladu vranjsku dušu“.

Pesma, igra i odlomci iz Borinih dela FOTO: G. Mitić/OK Radio Pesma, igra i odlomci iz Borinih dela FOTO: G. Mitić/OK Radio
Učenici srednjih škola iz Vranja u ovom muzičkom-scenskom prikazu su na centralnoj bini predstavili duh starog Vranja kroz pesmu, igru i odlomke iz romana i pripovedaka Bore Stankovića.
 
Kako kažu organizatori, cilj ovakvog performansa je da se mladi ljudi podstaknu i zavole izvornu muziku svoga kraja i da sa  ljubavlju i pažnjom čuvaju i neguju tradiciju, na koju su, kako kažu veoma ponosni. 
 
- Pored savremenog muzičkog trenda koji nas prati na svakom koraku i te kako smo upućeni u pesmu, muziku i igru koju su nam preci ostavili u amanet.  
 
Negujući ove vrednosti, čuvamo uspomenu na naše korene i prošlost – kaže Anja Kafedžiska, jedna od učesnica ovog programa.
 
Na repertoaru su bile pesme koje su proslavile Vranje i vranjski kraj širom sveta, poput „Dimitrijo, sine Mitre“, „Kaži, Suto“, „Šano, dušo“, „Zbog tebe mome ubava“ i mnoge druge.
 
U programu su učestvovali Anja Kafedžiska, Dušan Tomić, Zlatan Petrov, Vukašin Nastić, Marta Kostić, Ivan Simonović, Jovan Marinković, Miloš Spasov, Vanja Trajković, Miroslav Marković, Đorđe Stojanović.
 
U nastavku programa, održan je koncert Tijane Vučković i Slobodana Jovanovića Cobija, zatim nastup pobednica takmičenja "Srbija u ritmu Evrope”, a na kraju programa nastupio je trubački orkestar Stefana i Nenada Mladenovića.
 
Dani Vranja se nastavljaju danas, kada se tokom dana, održava škola dekupaža, nastup vranjskih predškolaca i javni čas slikanja polaznika Likovne radionice.
 
Na Trgu Staniše Stošića gošća književne večeri biće Mirjana Bobić Mojsilović, dok će na istom mestu biti održana i prezentacija „Mesto za stvaranje i edukaciju dece“ u organizaciji škole „School & School“, ŠAF-a i Craft kluba.
 
Na centralnoj bini koncert će održati Lepa Brena.
 
 
Ovaj tekst proizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta "Ostati ili otici - Mladi i migracije sa juga Srbije". Sadržaj ovog teksta i stavovi izreceni u njemu su iskljucivo odgovornost OK Radija i ni na koji nacin ne izražavju stavove i mišljenja Ministarstva.

Foto Galerija

Dani Vranja 2019.-otvaranje

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: