Dečak iz Vranja je deseto dete preminulo od korone: Na respiratoru se borio 14 dana

Lokalne vesti - Sreda 24.11.2021 - 10:58

Tinejdžer S.Z. (16) iz Vranja koji je 18. novembra preminuo od korona virusa u niškoj Klinici za dečije interne bolesti posle 14 dana borbe na respiratoru, prema dostupnim podacima je deseti pacijent među maloletnicima kome je kovid odneo život.

FOTO: Ilustracija/Free Images FOTO: Ilustracija/Free Images
Dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, rekao je da je dečak od 16 godina preminuo prošle nedelje u ovoj ustanovi od kovida i da je dete imalo visok indeks telesne mase, odnosno bilo je gojazno, što je, inače, veliki faktor rizika u kovidu.
 
- Adolescent iz Vranja, koji je bio 2005. godište i imao je visok indeks telesne mase, s teškom kliničkom slikom kovida primljen je u UKC 24. oktobra. 
 
Smešten je na kovid odeljenje Klinike za dečje interne bolesti i od samog početka bio je na takozvanom haj-flou, odnosno visokom protoku kiseonika - kazao je dr Perišić.
 
On je dodao da je usled pogoršanja stanja, devetog dana, odnosno 4. novembra, prebačen na respirator:
 
- Međutim, 18. novembra uveče naglo su mu pali pritisak, saturacija i srčana frekvencija.
 
Pokušana je reanimacija, koja, nažalost, nije uspela i lekari su mogli samo da konstatuju smrt - navodi dr Perišić i dodaje da su adolescenta lečili anesteziolozi, dečji hirurzi, ORL specijalisti, grudni hirurzi i kardiohirurg.
 
Otac dečaka je rekao da su lekari dali svoj maksimum i pohvalio sve njihove pokušaje da sačuvaju dete, ali nije želeo da dalje komentariše jer je porodica u velikom bolu, pišu Novosti.
 
Pedijatar dr Dejan Jonev iz DZ "Dr Simo Milošević" kazao je za Kurir da gojaznost i pridružene bolesti, poput astme ili dijabetesa, kod svakog pacijenta daju povećan rizik u infekciji.
 
- Kod gojazne dece je povećan rizik zato što je veća prijemčivost virusa za masno tkivo. 
 
Pretpostavljam da je u ovom slučaju reč o zarazi delta sojem, za koji je dokazano da hara među decom i da je daleko zarazniji i brže se širi. 
 
Deca nam sve više obolevaju, završe na respiratoru i, nažalost, umiru, a neki stariji pacijenti prođu s lakšom slikom, što znači da nema pravila i da niko nije pošteđen.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: