Dela umetnice iz Trebinja od sutra u Galeriji Muzeja

Lokalne vesti - Ponedeljak 04.12.2023 - 09:43

,,Umetnost naslućivanja'' naziv je izložbe Nine Lojović Milinić, umetnice iz Trebinja, koja će biti otvorena sutra, 5. decembra, u 19 sati u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Nina Lojović Milinčić rođena je 1976. godine u Trebinju. Akademiju likovnih umetnosti upisala je 1998. godine u Trebinju gde je i diplomirala sa najvišom ocenom 2003. godine, pod mentorstvom akademika Milorada Đorovića stekavši stručno zvanje diplomiranog akademskog slikara. 
 
Tokom studiranja radila je u trebinjskom dramskom pozorištu „Slovo“ kao scenograf i aktivno je učestvovala na pozorišnim festivalima. Godine 2006. upisala je postdiplomske studije, odsek za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banja Luci, a magistrirala 2009. godine sa najvišom ocenom pod mentorstvom prof. mr Radomira Kneževića i stekla akademski naziv magistra likovnih umetnosti iz oblasti slikarstva.
 
 Godine 2019. stekla je zvanje doktora nauka iz istorije umetnosti, odbranivši doktorsku disertaciju na temu 
„Arhitektura, živopis i ikonopis istočne Hercegovine u 16. i 17. veku“ na Akademiji umetnosti u Banja Luci pod mentorstvom prof. dr Ljiljane Ševo. Od 2013. godine postaje predsednik, a ujedno je i jedna od osnivača, Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine „Milorad Đorović“ (ULUIH). Kao predsednik, član i koordinator više umetničkih projekata učestvuje na brojnim izložbama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. 
 
Učesnik je međunarodne likovne kolonije „Kolo“, a 2020. godine dobila je nagradu za doprinos razvoju ove kolonije.
Objavila je osam naučnih radova iz oblasti istorije umetnosti u raznim naučnim časopisima. 
 
Član je humanitarnog udruženja „Djeca djeci“. Učesnik je „11. Sarajevskog salona“ 2023. godine. 
 
Do sada je imala šest samostalnih izložbi u Trebinju, Banja Luci, Gacku i na Zlatiboru. Učestvovala je na preko šezdeset kolektivnih izložbi u regionu i inostranstvu. Postavka kojom se predstavlja u Vranju odabrana je na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije  u okviru projekta ,,Godišnji program GNM Vranje za 2023. godinu''
 
Izložba ,,Umetnost naslućivanja'' broji 30 – tak radova u tehnici akril na platnu i kombinovanoj tehnici, strukturisana kroz svojevrstan motivski likovni diptih.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: