Delegacije sa juga Srbije odale poštu PRVIM HEROJIMA APRILSKOG RATA: Sa aerodroma kod Kumanova poleteli u odbranu Jugoslavije (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 07.04.2021 - 10:50

U organizaciji Srpske zajednice u Makedoniji, u Kumanovu je obeležena 80. godišnjica od junačke pogibije srpskih pilota sa Kumanovskog aerodroma 6. aprila 1941. godine prilikom napada fašističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Počast je nebeskim herojima odata minutom ćutanja a vence su položili : Demokratska partije Srba u Makedoniji, predsednik Ivan Stoilković, poslanik u Skupštini Makedonije, Srpska zajednica u Makedoniji, predsednica Gordana Jović Stojkovski, Savet opštine Kumanovo, predsednica Atina Murgašanska, SUBNOR Srbije, Grada Vranja i Opštine Vladičin Han, (predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić, brigadni General Zoran Lubura i potpukovnik Dragutin Dimčevski), zatim delegacija Vojnih veterana Kumanova i KUD „Srpski Vez“ iz Kumanova.

O istorijskom značaju ovog datuma govorio je predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić.

- Okupili smo se da, povodom 80. godišnjice, odamo počast prvim herojima aprilskog rata 1941. godine, ovde na nekadašnjem Kumanovskom aerodromu „Režanovačka kosa“ uz malo poznatu činjenicu da je napad Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju, u Drugom svetskom ratu, započeo od Kumanova, skoro dva sata pre no što je bombardovan Beograd u 6,30 časova.

Sa aerodroma iz Bugarske velika formacija nemačkih meseršmita, tada veoma savremenih borbenih aviona, koristeći faktor iznenađenja, prelazi granicu Kraljevine Jugoslavije i upućuje se prema Kumanovu gde je bio stacioniran Peti lovački puk vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, odnosno 111. i 112. eskadrila koje su posedovale zastarele avione marke „Hoker Fjuri“,a zahvaljujući petoj koloni u jugoslovenskoj vojsci Nemci su imali i planove svih jugoslovenskih aerodroma te su lako mogli neutralisati sve eskadrile.

Trinaest jugoslovenskih aviona, na brzinu, poleće sa Kumanovskog aerodroma i prihvata neravnopravnu borbu sa eskadrilom od 21. nemačkog aviona. Četrnaesti avion, majora Džel Franje, prikrivenog hrvatskog ustaše, namerno nije poleteo sa aerodroma i uništen je na zemlji
- kaže Stojčić

O požrtvovanosti, epskoj pogibiji i herojstvu „kumanovskih pilota“ 6. aprila 1941. godine govori i podatak da je kapetan prve klase Vojislav Popović, komandant 111. lovačke eskadrile, kada je ostao bez municije, odlučio se na samoubilački čin tako što je svojim avionom udario u neprijateljski, nakon čega su se obe letelice srušile.

To je učinio i njegov saborac poručnik Milorad Tanasić koji je direktnim udarcem svoje letilice u nemački avion uspeo da uništi još jedan meseršmit 110.

- Opravdano se postavlja pitanje da li su prve kamikaze u Drugom svetskom ratu bili japanski piloti ili su to bili srpski piloti sa kumanovskog aerodroma?

Danas, ovde ispred ovog spomenika, koji su posle rata podigli Skopski vazduhoplovni garnizon i Savez boraca iz Kumanova, a povodom 80. godišnjice od pogibije, odajemo dužnu počast hrabro poginulim pilotima Kraljevine Jugoslavije: kapetanu Konstantinu Jermakovu, Rusu po nacionalnosti, komandiru 112. eskadrile, kapetanu Vojislavu Popoviću, Srbinu po nacionalnosti, komandiru 111. eskadrile, poručniku Miloradu Tanasiću, potporučniku Milutinu Petroviću, naredniku Jevti Arsiću, naredniku Ratomiru Milojeviću, naredniku Veroljubu Stojadinoviću. Na spomeniku su ispisana imena još i pukovnik Ferdo Gradišnik, kapetan Nikola Ivančević, poručnik Đorđe Stefanović, poručnik Vladimir Kinić, narednik Živan Jovanović, narednik Stjepan Jurković, podnarednik Slobodan Đorđević i Vasilije Mirović, ukupno 15 poginulih sa kumanovskog aerodroma
- napominje Stojčić.

U ovoj vazdušnoj borbi ranjena su i četiri pilota Kraljevine Jugoslavije.
 

Foto Galerija

Aerodrom Kumanovo

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: