Demografska realnost: Na jugu SVE MANJE ĐAKA

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.11.2018 - 10:51

Na području Vranja i čitavog Pčinjskog okruga, sve je manje učenika osnovnih i srednjih škola, pokazuju podaci Školske uprave u Leskovcu.

Sve više praznih klupa. Foto: Thinkstock Sve više praznih klupa. Foto: Thinkstock

Prema rečima Marine Ilić, v.d. načelnika Školske uprave u Leskovcu, nadležne za Pčinjski okrug, na području Pčinjskog upravnog okruga ima 16.523 učenika u osnovnim školama u 1.052 odeljenja.

Na osnovu uporednih podataka iz prošlih godina, primetno je da opada broj učenika i broj odeljenja u osnovnim školama, navodi Marina Ilić, a renosi portal Novosti dana.

- Pošto imamo veliki obuhvat, oko 95 odsto dece uključene u pripremni predškolski program, možemo jasno da sagledamo – svake godine imamo za 150 do 200 dece manje.

I nekada demografski vrlo vitalne nacionalne zajednice, kao što su Albanci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, imaju sve manji broj dece.

Primetno je i da postoje slučajevi da osnovci odlaze iz škole zbog emigracije.

Naročito je iseljavanje prisutno među Romima,
ali i među Albancima i većinskim Srbima
–primećuje Ilićeva.

Na području Pčinjskog okruga ima 8.317 srednjoškolaca u 329 odeljenja.

I u ovom slučaju, brojke su neumoljive; broj srednjoškolaca opada
, slično kao u osnovnim školama.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mita
12.11.2018. , 12:56
Nije to ništa, tek neće da ima đaka.Sela izumiru, narod beži ne samo iz sela, beže iz Srbiju, jer nemaju čim da prežive, nema posla, plate bedne, a deca traže, ne znaju za nemanje.Crno nam se piše.
Jevta
12.11.2018. , 22:10
Tako je. I to sto moze naroda i pojedinih strucnih radnika koji rade u prosveti da se zadrze. Direktori im prete i vrse razlicite ucene onima koji najvise doprinose za skolu a pojedine profesorke se sljihtaju pored direktore kako bih bile u centru paznje a za jedan ekser u skolama nisu doprinele. Treba da znaju gde im je mesto ali one neznaju. Tako da ce sav posten, strucan i sposoban kadar otici van zemlje, a posteni direktori rukovoditi na prazne djacke klupe. Tako treba za nas. Nesrucan kadar treba direktorima da bi ih imali u rukama a oni koji su strucni i sposobni su im nepotrebni. Svaka cast za pojedince
Taki
12.11.2018. , 22:35
Naravno. Ko je nenormalan da pusti dete u skolu a da mu nastavu izvode lica koja ne ispunjavaju uslove, a kada se pojavi poneko strucno lice otera u zabacena brcko planinska sela, kako bih mogli direktori da rade kako im odgovara sa nestrucnim licima i njima da udovolje a strucne skloniti. Koliko se nas PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ bori za dobrobit naroda i juga Srbije i zeli strucne ljude da zadrzi, medjutim direktori forsiraju nestrucan kadar koji je u stranci ali sto je najbitnije i strucan kadar podrzava politiku VUČIĆA ali direktori ne zele strucne ljude. Tako ce da se pokupe sa svojim podacima i da odu.