Devojčica iz Vranja dobiće prvu VEŠTAČKU RUKU odštampanu 3D štampačem u Srbiji

Lokalne vesti - Sreda 03.07.2019 - 09:35

Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji. Veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji iDEAlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, objavljuje Tanjug.

Dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice FOTO: depositphotos Dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice FOTO: depositphotos
Rukovodilac laboratorije iDEAlab Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz iDEAlab Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".
 
U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3d štampača
 
Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova, navodi list.
 
Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.
 
Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija iDEAlab poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.
 
Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari
 
Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Danijel
07.07.2019. , 19:35
Kako stupiti u kontakt sa porodicom zbog skoro slicnih problema sa detetom 0600214498 ovo je nas br unapred zahvalni
Danijel
07.07.2019. , 19:36
Kako stupiti u kontakt sa porodicom zbog skoro slicnih problema sa detetom 0600214498 ovo je nas br unapred zahvalni