DEVOJČICA OSTAVLJENA u porodilištu u Vranju

Lokalne vesti - Utorak 20.08.2019 - 13:53

Devojčica rođena početkom avgusta u porodilištu Vranju, ostavljena je u ovoj ustanovi i roditelji je još nisu preuzeli, potvrdila je OK Radiju, Gordana Đorđević, načelnica Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo ovdašnje bolnice.

Sonja Prijić sa malom Marijom. Foto: S.Tasić/OK Radio Sonja Prijić sa malom Marijom. Foto: S.Tasić/OK Radio

Devojčica je rođena 4. avgusta na Blagu Mariju, pa su joj na odeljenjuu neonatologije dali ime Marija.

Ostavljena beba je dobro i lepo napreduje, kaže Dobrila Šošić, pedijatar neonatolog u dečijem boksu.

- Majka se porodila prirodnim putem, to je njoj sedmi porođaj, dete je terminsko, tj. rođeno u terminu za porođaj i dobilo je ocenu devet.

Na rođenju je devojčica imala blizu tri kilograma
,  vitalna je, aktivna i lepo napreduje.

Emotivno i na svaki drugi način brinemo o njoj. Majka je odmah rekla da ne može da preuzme dete i izašla je sa odeljenja neki dan posle porođaja.

Mi ne zalazimo u razloge, to je u nadležnosti Centra za socijalni rad iz Trgovišta, koji je upoznat sa slučajem
- navodi doktorka Šošić.

Prema važećim zakonskim propisima, kada majka, odnosno roditelji ne žele da preuzmu bebu iz porodilišta, ona na neonatologiji prvih mesec dana, a potom ide na dečije odeljenje bolnice, gd eostaje dok Centar za socijalni rad ne nađe adekvatno rešenje.

Kako OK Radio saznaje, porodilja iz Trgovišta, kojoj je ovo sedmo dete, verovatno iz ekonomskih razloga i loše materijalne situacije nije bila u situaciji da preuzme dete po rođenju.

U porodilištu u Vranju kažu da su preduzeli sve mere koje su potrebne u ovakvim situacijama, kao i da ih Centar za socijalni rad iz Trgovišta svakodnevno kontaktira, jer zakon ostavlja mogućnost da se roditelji predomisle i preuzmu bebu.

Sonja Prijić, medicinska sestra na neonatologiji i kuma male Marije, ljubi i grli mrvicu, koja instiktivno traži majčine grudi doj joj je na rukama.

- Marija je dobra i mirna beba, retko kad plače, samo kad je gladna, majka je nije dojila, hranimo je na flašicu.

Na osnovu godina iskustva i rada, procenimo kada će se roditelji vratiti po dete, a kada neće, jer bilo je slučajeva da se predomisle i dođu po bebu.

Mi odlazak dece veoma emotivno doživljavamo, jer se vežemo za njih  -
kaže Prijićeva.

U porodilištu u Vranju roditelji ostave po troje dece na godišnjem nivou, koje preuzimaju centri za socijalni rad i brinu dalje o njihpovom smeštaju.

S.T.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
goca
20.08.2019. , 14:09
Zalosno sve drugo biki bi suvisno reci
Majka
20.08.2019. , 22:31
Ne bi trebalo da joj ga daju u slucaju da se predomisli. Zalosno je i zivotinju da ostavis,a kamo li dete , sopstveno...
biserka
20.08.2019. , 22:47
Iz Leskovca sam,veoma rado bih prihvatili devojčicu kod nas ,iako sada imamo jednog dečaka od 15 meseca na smeštaju,Molim vas da nas kontaktirate kako da dođemo do bližih informacija i do centra za Socijalni Rad u Trgovištu,veliki pozdrav.