Dug zaboravljenoj LEGENDI vranjske trube

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.04.2018 - 00:29

Meštani Poljanice kod Vranja pokrenuli su inicijativu da se podigne spomenik čuvenom trubaču Jovi Stojiljkoviću Beširu iz Golemog Sela.

Jova Stojiljković (prvi s leva) sa orkestrom osamdesetih godina FOTO: Privatna arhiva Jova Stojiljković (prvi s leva) sa orkestrom osamdesetih godina FOTO: Privatna arhiva
U istoriji domaće tradicionalne muzike Jova Stojiljković Bešir (1943 – 1997) biće upamćen kao prvi trubač čiji je orkestar objavio samostalni album za svetsko tržište, pre svih koji su srpsku trubačku muziku proslavili u svetu.
 
Ipak, u svom rodnom kraju, orkestar Jove Stojiljkovića je bio u senci tada neprikosnovenog Bakije Bakića, ali je Beširov sastav bio gost mnogobrojnih privatnih veselja, ali i zvaničnih proslava u poljaničkom kraju. 
 
Hronike kažu da orkestar Jove Bešira počinje da radi od 1974. godine kao jedan od mnogobrojnih trubačkih sastava ovog kraja.
 
Iako Jove Stojiljkoviića i njegovog sastava nema među pobednicima Guče, hroničari Vranja su zabeležili da je Bešir na najvećem festivalu trube učestvovao u formi udruženog orkestra sa trubačima Dragomira Dragana Veličkovića iz Grdelice.
 
Tako će se ovaj orkestar sa Draganovim imenom naći na listi pobednika Guče 1977. godine, kada je Veličković osvojio naslov prve trube festivala, a sastav osvojio nagradu „Od zlata jabuka“ za najizvornije muziciranje.
 
Od 1980. godine, sastav ponovo počinje da nastupa kao orkestar Jove Stojiljkovića Bešira, nastavljajući da svira i objavljuje ploče i kasete za različite izdavačke kuće u nekadašnjoj Jugoslaviji.
 
Međunarodni proboj započet je nastupom na internacionalnom festivalu u Amsterdamu juna 1987. godine, na kojem je Jova sa svojim orkestrom predstavljao Jugoslaviju i osvojio jednu od nagrada.
 
Ovaj uspeh nije ostao nezapažen, pa je dve godine kasnije Beširov orkestar objavio album za čuvenu englesku diskografsku kuću „Globe Style“, koja se smatra začetnicom „world music“ euforije koja je tih godine zahvatila svet u potrazi za autentičnom tradicionalnom muzikom svih svetskih meridijana.
 
Ova kuće je taj trend inicirala objavljivanjem sada legendarnog albuma „Yemenite Sings“ izraelske zvezde Ofre Haze, tako da se mali poljanički orkestar našao u probranom društvu najvećih zvezda „world musica“ tih godina.
 
Na ploči, a kasnije i CD-u pod nazivom „Blow Bešir Blow!“ objavljenom 1989. godine u izdanju kuće „Globe Style“ nalazi se 11  kompozicija.
 
Muzika, do tada nepoznata van granica nekadašnje Jugoslavije, zainteresovala je brojne svetske muzičare koji su u njoj prepoznali autentičnost, neobične ritmove i radost muziciranja.
 
Kultni engleski bend „3 Mustaphas 3“, ekskluzivci iste kuće, na svom albumu „Friends, Fiends & Fronds” zajedno sa orkestrom Jovice Stojiljkovića snimaju južnosrpski klasik “Niška Banja” koja je, prema njihovim rečima, bila njihov najveći hit na koncertima. 
  
Na žalost, nadolazeće godine rata i sankcija sprečile su Jovu Stojiljkovića da sa svojim orkestrom iskoristi pruženu šansu i nastavi svetsku karijeru.
 
Jova Stijiljković umro je 1997. godine, u vreme kada su slavu srpske trube po svetu počeli da pronose Goran Bregović, Boban Marković i drugi.
 
Žitelji poljaničkog kraja ovih dana pokušavaju da izgradnjom spomenika u Golemom Selu otrgnu od zaborava čoveka koji predstavlja jednu od najznačajnijih figura vranjske trube.
 
Prema saznanjima OK Radija, predlog da se Jovi Stojiljkoviću Beširu izgradi spomenik, trebalo bi da se podnese i formalno gradskoj komisiji za spomenike i ulice
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Rodja
09.04.2018. , 09:11
Bravo za autora.Svaka čast na ovako iscrpnim podacima.