Dve decenije PTO: Stručno i savesno uz pacijente kada je NAJTEŽE (FOTO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.11.2019 - 13:15

Služba za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja Zdravstvenog centra (ZC) Vranje je u ponedeljak obeležila značajan jubijej – 20 godina rada.

Vranjski PTO, prva ovakva služba u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK Radio Vranjski PTO, prva ovakva služba u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK Radio
Služba je osnovana 1999. godine kao prva u Srbiji u sistemu opštih bolnica i, uprkos početnim sumnjama, u potpunosti opravdala svoje postojanje.
 
Nakon funkcionisanja kao Prijemno-trijažno odeljenje (PTO) u starim prostorijama bolnice, danas je ovo savremeno oprmeljeno odeljenje u namenskim prostorijama prizemlja novog Hirurškog bloka.
 
Ova služba je od vitalnog značaja za ZC Vranje, naglasila je direktorka centra, dr Ljiljana Antić.
 
- Pri teškim saobraćajnim udesima i masovnim nesrećama, služba prima, zbrinjava i reanimira najteže pacijente – rekla je direktorka i podsetila na saobraćajnu nesreću od jula ove godine, kada je povređeno 25 vojnika.
 
- Kompletna služba je mobilisana u najkraćem periodu sa svim zaposlenima i zajedno sa drugim službama i odeljenjima zbrinula na pravi način sve unesrećene.
 
Ovde rade lekari profesionalci, specijalisti urgentne medicine, kao i visoko edukovane medicinske sestre – rekla je dr Antić i poželela im da i nadalje odgovorno i profesionalno obavljaju svoju dužnost.
 
U Službi za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja radi osam lekara, od kojih je šest specijalista, a menadžment ZC Vranje će uložiti napore da, zbog potrebe službe, bude angažovano još doktora, najavila je direktorka.
 
Značajan jubilej služba proslavlja pod sloganom „Bili smo 20 godina smo sa vama kada vam je bilo najteže“ i sa rešenošću da tako i nastavi, rekao je načelnik dr Ljubiša Stojiljković, koji je bio na ovoj poziciji i pri osnivanju.
 
- Krenuli smo u oskudnim tehničkim i kadrovskim uslovima, ali sa ogromnom voljom da istrajemo u novom prilazu zbrinjavanja urgentnih pacijenata, sa principom „otvorenih vrata“.
 
Svih ovih godina trudimo se da svaki slučaj rešavamo stručno, brzo i pravovremeno i tako ćemo i nastaviti uz poštovanje naših principa rada.
 
Kao lekar u ovoj službi mogu da kažem da posao donosi veliko zadovoljstvo zbog ogromnog broja rešenih slučajeva i pozitivnu energiju od zahvalnih pacijenata – kazao je načelnik.
 
Služba godišnje zbrine oko 4.000 pacijenata, što za dve decenije daje brojku od 80.000 ljudi, što statistički govori da je, računajući i pratioce pacijenata, kroz službu prošlo „celo Vranje i to više puta“, ukazao je dr Stojiljković.

Foto Galerija

Dve decenije rada PTO

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Pop
25.11.2019. , 13:38
A nacelnik ko iz sumu,Dr.Milena je zakon,stil,znanje,kultura ama bas sve,zena za primer..