DVE ZEMLJE – JEDNA KONTROLA: Integrisan granični prelaz između Srbije i Severne Makedonije

Lokalne vesti - Petak 23.08.2019 - 10:29

Putnici koji od ponedeljka krenu put Severne Makedonije samo će "prošišati" kroz Preševo; carinska kontrola obeju zemalja, dočekaće ih tek u Tabanovcima.

Svi koji putuju ka Severnoj Makedoniji samo će Svi koji putuju ka Severnoj Makedoniji samo će "prošišati" kroz Preševo FOTO: D. Ristić/OK Radio
Oni koji stižu u Srbiju, neće skidatu nogu s gasa do - Preševa. Počinje da radi prvi integrisani granični prelaz između Srbije i Severne Makedonije
 
On podrazumeva da će službe obeju zemalja biti u jednoj kućici i zajedno raditi kako bi zadržavanja bila kraća, a protok ljudi i robe brži, pišu Večernje novosti.
 
Procedura će biti značajno lakša i za 22 srpske kompanije koje izvoze u Severnu Makedoniju. 
 
One su dobile status ovlašćenog privrednog subjekta, što znači da same završavaju deo carinske procedure
PREMIJERI OTVARAJU
Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev integrisani prelaz Preševo-Tabanovce će otvoriti u ponedeljak 26. avgusta. Ana Brnabić će potom u Skoplju razgovarati sa makedonskim premijerom, a planiran je i sastanak delegacija dveju zemalja i potpisivanje više sporazuma o saradnji.
 
U ponedeljak će biti potpisan i sporazum kojim im i Severna Makedonija priznaje taj status.
 
- Sva potpisana dokumenta daće svoje prve efekte tokom predstojeće zime i u narednoj turističkoj sezoni
 
U Skoplju je u sredu, 21. avgusta potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo -Tabanovce - kaže Veselin Milošević, pomoćnik direktora Uprave carina.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: