Eparhija Vranjska: Svećenje vodice ODLOŽENO, liturgije mogu i NAPOLJU

Lokalne vesti - Nedelja 22.03.2020 - 15:29

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Republike Srbije, uključujući i dolazak u hramove na sveta bogosluženja.

U potpunosti poštovati propisane mere nadležnih FOTO: OK Radio U potpunosti poštovati propisane mere nadležnih FOTO: OK Radio
Kad neko od njih želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svome nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća, poručuju iz Eparhije Vranjske.
 
Preporučeno je i da sve hramove treba celodnevno provetravati i dezinfikovati, osobito celivajuće ikone, stolove, pevnice, podove i slično, a potom ih kropiti osvećenom vodom i kaditi
 
Hram treba da bude otvoren celog dana, do završetka večernjeg bogosluženja, da bi verni mogli da u manjim grupama ulaze i uznose Bogu svoje molitve.
 
Po mogućnostima parohijskih hramova, naročito u gradskim sredinama, sveta Liturgija se može vršiti u porti hrama, uz korišćenje spoljašnjeg ozvučenja gde ono postoji, a verni mogu pristupati svetom Pričešću u hramu ili u porti, u redovima, sa obaveznim razmakom od bar jednog metra između samih vernika.
 
Blagorazumno je da aktuelno osvećenje domova povodom predstojećeg praznika Pashe ("vaskršnje vodice”) bude odloženo zbog rizika po zdravlje vernika, ali i sveštenoslužitelja, pre dolaska ili po odlasku sveštenika, te preporučujemo da verni bogojavljenskom vodom pokrope svoje domove i da ih okade tamjanom, umnožavajući svoje lične molitve Bogu za skoro okončanje ovog iskušenja, za pomoć lekarima, vojnicima i svima koji su u službi opšteg dobra – poručeno je iz Eparhije Vranjske.
 
Svi koji imaju potrebu, mogu da se telefonskim putem jave svojim sveštenicima radi saveta i duhovnog ukrepljenja, kao i za pomoć svima onima koji su sami i nisu u mogućnosti da se u ovim teškim danima staraju o sebi i svojim osnovnim potrebama. 
 
Eparhija Vranjska će preko svojih crkvenih opština, parohija i Svepravoslavnog društva "Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski", uz saglasnost opštinskih kriznih štabova, ukazati pomoć svima kojima je ona potrebna, poručuje se na kraju.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: