EU Progres oporavlja jug Srbije

Lokalne vesti - Četvrtak 18.07.2013 - 09:16

Vranje/Bujanovac - U poslednje tri godine više od 60 stanovnika južne i jugozapadne Srbije je zahvaljujući projektima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko EU PROGRES-a dobilo stalni posao, a do kraja marta sledeće godine trebalo bi da bude zaposleno još oko 200 radnika.

treci godisnji sastanak UO EU Progresa treci godisnji sastanak UO EU Progresa

Takođe, u pomenutom periodu lokalna privreda ovog dela Srbije prihodovala je 7,5 miliona evra na osnovu ovih projekata, saopšteno je na trećem godišnjem sastanku Upravnog odbora EU PROGRES-a u Bujanovcu.

Izrada planske i tehničke dokumentacije doprinosi ekonomskom razvoju, pa je tako italijanski proizvođač obuće „Geox“ saopštio da će da investira 15,8 miliona evra i da otvori 1.250 novih radnih mesta u sledeće tri godine u Industrijskoj zoni u Vranju, dok je kompanija „Ditre Italia“ potpisala ugovor sa Vladom Srbije prema kome će uložiti oko 13,4 miliona evra i otvoriti još 400 novih radnih mesta.

Osnovana su četiri Jedinstvena šaltera za izdavanje građevinskih dozvola u Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru i Ivanjici koji će smanjiti investitorima čekanje.

- U toku je priprema sledećeg programa, po okončanju EU PROGRES-a, i zato lokalne samouprave i ostali partneri treba da se uključe i pruže što kvalitetnije informacije kroz analize konkurentnosti opština i nesrazmerne ponude i potražnje na tržištu rada.

Takođe, treba uložiti dodatne napore da se uspešno završe započeti projekti u okviru EU PROGRES-a. Dobri rezultati koje postignemo sada su najbolja preporuka za naredni program- rekao je Endru Hedi, šef Trećeg sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o projektima koji su poboljšali živote stanovnika juga i jugozapada Srbije. Oko 25.000 građana ima pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti,14.770 direktnih korisnika u Sjenici, Lebanu i Trgovištu osetilo je dobrobit realizacije projekata vodosnabdevanja, 6.600 učenika i zaposlenih sada ima bolje uslove za učenje i nastavu, a 1.200 Roma ostvarilo je pristup obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i relevantnih ministarstava, 25 opština koje učestvuju u realizaciji EU PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori, predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

OK radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: