EVRO 3 i 4 teško do registracije? Od 5. jula novi propisi za merenje izduvnih gasova, starija vozila ispod standarda

Lokalne vesti - Subota 09.01.2021 - 12:49

Vozila koja su uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. moraće na tehničkom pregledu, od jula ove godine, da ispune znatno strože uslove koji se odnose na emisiju izduvnih gasova, od onih koja su prvi put registrovana u našoj zemlji pre tog datuma.

Svi se slažu u jednom, novi propisi su nelogični FOTO: Getty Images Svi se slažu u jednom, novi propisi su nelogični FOTO: Getty Images
Ovo predviđaju nove odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila. Taj akt je stupio na snagu 5. jula 2018. godine, ali je primena propisa koji se odnose na merenje izduvnih gasova odložena do 5. jula ove godine.
 
Neki stručnjaci smatraju da će najteže tehnički pregled proći starija vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom, pišu Novosti
 
Drugi ističu da se ne može praviti takva generalizacija, već da će najveći problem imati automobili koji su prešli više stotina hiljada kilometara, kao i oni koji nisu održavani
 
Svi se slažu u jednom, novi propisi su nelogični, jer kategorizacija nije napravljena prema evro standardu ili godini proizvodnje, već prema datumu registracije.
 
Podrazumeva se da vozilo mora da zadovolji tehničku ispravnost i kriterijume predviđene u trenutku njegove proizvodnje. 
 
Međutim, od jula će za vlasnike dva ista automobila da važe različiti propisi, odnosno strože uslove moraće da ispuni onaj koji je registrovan posle marta 2014. godine
 
Tako je, na primer, za vozila registrovana pre ovog datuma dozvoljena granica ugljen-monoksida pri obrtaju motora u praznom hodu 4,5 odsto, a za one posle tog datuma je 0,3 procenta.
 
Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da ovi normativi nisu u skladu sa pravom, jer će se retroaktivno primenjivati. 
 
Propis treba, kako kaže, da važi od trenutka kada je donet i građani moraju da znaju kakva su nova pravila igre
 
Oni koji su kupovali autmobile od 1. marta 2014. do 5. jula 2018. sa tim nisu mogli da budu upoznati, a retko ko zna i sada da će početi njegova primena.
 
- Granice koje su postavljene novim propisom za merenje emisije izduvnih gasova, vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom teško će moći da preskoče - ističe profesor Vujanić za "Novosti". 
 
Automobili treba da zadovolje tehničku ispravnost i kriterijume prema kojima su proizvedeni i prodati, a ne mogu se propisivati stroži uslovi od tih. 
 
Ali ima mnogo onih koji ne ispunjavaju ni te fabrički predviđene uslove, jer neće da održavaju svoje vozilo.
 
Ako je motor ispravan, onda na kvalitet izduvnih gasova znatno utiču katalizator i GPF filter kod "benzinaca" i DPF filter kod "dizelaša" (filteri za prečišćavanje čađi). 
 
Međutim, ovi delovi nisu bili obavezni od početka proizvodnje vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom, tako da ih neki nemaju, dok ih svi sa normom "evro 5" i "evro 6" imaju. 
 
Mnogi vlasnici su skidali katalizatore i filtere, ili su vozilo kupili bez tih delova, a u takvom stanju neće moći da prođu tehnički pregled kada stupe na snagu novi propisi
 
Njihova ugradnja će, kako ističe profesor, biti udar na džep vlasnika.
 
- Važno je održavanje automobila, redovno čišćenje katalizatora i filtera - objašnjava Vujanić. 
 
- Ali, mnogi skinu DPF filter kada ne radi dobro. Zavisno od modela njegova cena je od 500 do 800 evra plus ugradnja
 
Za auto koji vredi oko 2.000 evra, vlasnika će koštati više od 1.000 evra da stavi filter.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Milan
09.01.2021. , 16:48
Bruka i sramota.
Mita
09.01.2021. , 19:59
Bicikl!
Slobo
09.01.2021. , 21:00
1.000.000 manje registrovanih automobila..a dimnjaci i elektrane i toplane i jos 1000 trovaca sa svih strana, e onda ugradite i njima filtere
Pedja
11.01.2021. , 10:13
Kaže tata biće rata..
Pedja
11.01.2021. , 10:14
Kaže tata biće rata..