Filmska ekipa u Vranju: Srpsko kolo, priča o negovanju sreće kroz igru

Lokalne vesti - Četvrtak 14.10.2021 - 11:26

U pripremi je dokumentarni film i TV serijal "Srpsko kolo", čiji će delovi biti snimljeni i u Vranju.

O tradiciji i identitetu FOTO: G. Mitić/OK Radio O tradiciji i identitetu FOTO: G. Mitić/OK Radio
Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film i serijal "Teslin narod", reditelj tog ostvarenja Željko Mirković i ista producentska kuća "Optimistic film" uveliko rade na novom projektu "Srpsko kolo".
 
Kako navode iz produkcije, u filmskoj radionici autora stvara se još jedna dokumentarna bajka u vidu filma i televizijskog serijala, koji će imati 15 epizoda po 25 minuta.
 
Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, kao i u 5 gradova Republike Srpske.
 
Na krilima uspeha filma "Teslin narod", koji se kvalifikovao za nominaciju Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, produkcija "Optimistic film" se nada da će i sa novim delom ostvariti zapažene rezultate.
 
Reditelj i scenarista Željko Mirković stvara film u saradnji sa Ansamblom "Kolo", Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
 
- Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. 
 
Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine - podseća reditelj i producent filma, koji potpisuje scenario sa kolegom Nikolom Neškovićem.
 
- Naš dokumentarni film i serijal govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima
 
Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru
 
Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo - objasnio je Mirković.
 
Izvođači filma, čiji se trejler već pojavio, jesu - Ansambl Kolo, violinistkinja Jelena Urošević, dok je svoj glas kroz naraciju pozajmio svetski priznati glumac Željko Dimić, odnosno Džek Dimič, koji je tumačio Nikolu Teslu u spomenutom projektu "Teslin narod".
 
Stručni saradnici na serijalu i filmu su - Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević Vladan Životić, dok je montažer - Pavle Nikić.
 
Željko Mirković je u karijeri do sada već imao zapažene kratke i dugometražne dokumentarne filmove - “Dnevnik Kosovo” (2009), "Oženiću celo selo" (2010), "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest" (2011), “Drugi susret” (2013), "Lajko Feliks, u potrazi za sobom" (2014), "Svetislav Pešić: Više od trenera" (2015), "Obećanje" (2016).
 
Poslednji autorov projekat, nastao tokom pandemije, bio je TV serijal "Moja draga prijateljica nauka" (2020).
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: