GIK: Prijavljeni slučajevi fotografisanja i iznošenja BIRAČKIH LISTIĆA sa biračkog mesta

Lokalne vesti - Nedelja 21.06.2020 - 16:15

Prema reprezentativnom uzorku sa pet biračkih mesta, do 15 časova izlaznost na biralištima na teritoriji grada Vranja je 36,4 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija.

Dve prijave stigle u GIK FOTO: D.Ristić/OK Radio Dve prijave stigle u GIK FOTO: D.Ristić/OK Radio
Prema ovim podacima, u ovom trenutku je izlaznost nešto veća nego na izborima 2016. godine, kažu u GIK-u.
 
Izbori se odvijaju regularno i nije bilo većih nepravilnosti, saopštili su predstavnici Gradske izborne komisije (GIK) i Radnog tela Republičke izborne komisije (RIK).
 
Ipak, GIK-u su pristigle prijave o izbornim nepravilnostima, za sada, na dva biračka mesta u Vranju, potvrdio je predsednik GIK-a, Stojan Ilić.
 
Na nekim biračkim mestima je bila potrebna i dodatna dostava UV lampi i sprejeva za obeležavanje prsta birača, kazao je Dušan Aritonović, koordinator Radnog tela Republičke izborne komisije za praćenje izbora.
 
Pored toga, zabeležene su i druge nepravilnosti, potvrdio je on.
 
- Bilo je prijava da su neki glasači pokušali da fotografišu listiće, što je birački odbor sprečio.
 
Na jednom biračkom mestu je glasač izneo glasački listić koji nije stavio u glasačku kutiju i o tome je, u skladu sa pravilima o radu biračkih odbora, obaveštena Policijska uprava.
 
Taj listić će biti uvršten u neupotrebljive listiće tako da to neće poremetiti regularnost ovih izbora – kazao je Aritonović.
 
Predsednik Gradske izborne komisije Stojan Ilić, kazao je da su prestavnici biračkih odbora unapred upozorili birače da ne koriste mobilne telefone u svrhu slikanja biračkih listića.
 
- Bilo je pokušaja u O.Š. "Vuk Karadžić" da neko pođe sa mobilnim da uslika glasački listić, verovatno radi zloupotrebe, ali je to sprečeno.
 
Jedan slučaj je prijavljen Policijskoj upravi za osobu koja je htela da zloupotrebi glasački listić i da ga snimi - kazao je Ilić.
 
Na pitanje novinara da stižu izveštaji o nepravilnostima na više biračkih mesta, Ilić je kazao da su GIK-u prijavljena dva slučaja, u školama "Vuk Karažić" i "Radoje Domanović".
 
- Birački odbori su samostalni u svom radu i prijavljuju nepravilnosti policiji, a u zapisnike sa biračkog mesta unose napomene o svim nepravilnostima i prijavama, tako da ćemo to imati u zapisnicima - Rekao je Ilić.
 
GIK-u niti Radnom telu RIK-a, za sada, nijedna politička stranka nije prijavila nikakve nepravilnosti, saopšteno je ovom prilikom.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
GLASAC
21.06.2020. , 18:10
bio sam prisutan u osnovnoj skoli J.J. Zmaj i jedna mlada osoba mislim da nema preko 30 je pokusala da slika listic, krajnji bezobrazluk, i napustila je skolu demonstrativno, kao ona je u pravu, sve to treba kazniti, sramota!!!
....
21.06.2020. , 20:33
Sramota trebali ste da je prijavite pa da vodimo sta ce i kako ce