Godišnjica terorističkog napada na srpske snage bezbednosti u selu Dobrosin kod Bujanoivca: Napad na bazu i bekstvo u reon Gnjilana

Lokalne vesti - Četvrtak 11.08.2022 - 08:14

Pre 19 godina, 10. avgusta 2003. godine u noćnom terorističkom napadu oko 21:30 časova, granatarina je baza Vojske Srbije i Crne Gore u rejonu sela Dobrosin, 17 kilometara udaljenog od Bujanovca u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio
Teroristi su po položajima srpskih mladića iz 78. motorizovane brigade delovali sa same administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.
 
Napadači su pobegli u pravcu Gnjilana, u zonu odgovornosti američkog kontigenta KFOR-a. 
 
Selo Dobrosin se nalazi na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, odnosno mestu spajanja opština Bujanovac i Gnjilane.
 
U njemu se prvi put pojavila javno, teroristička Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe.
 
Takođe, tu je održana i teroristička vojna parada  na čelu sa Ridvanom Ćazimijem, poznatijim kao Kapetan Leši. 
 
Ranije, u tom reonu masakrirana su i trojica srpskih policajaca, što su i bili povodi za ulazak srpski vojnih i policijskih snaga u Kopnenu zonu bezbednosti. 
 
U rejonu sela Dobrosin teroristička Oslobodilačka vojska Bujanovca, Preševa i Medveđe, izvršila je ubedljivo najviše teritorističkih napada na srpske snage bezbednosti, seća se jedan od vojnika na odsluženju vojnog roka martovske klase iz 2003. godine.
 
- Nebrojeno puta je napadan policijski punkt u selu iz raznih vrsta pešadijskog naoružanja, dok je vojna cisterna 2002. godine naletela na protivtenkovsku minu i tom prilikom su ranjeni vojnici po ugovoru Saša Stanković i Boban Ilić. 
 
Nakon granatiranja  Dobrosina 10. avgusta, u septembru iste godine je vozilu ove jedinice napravljena zaseda na putu Dobrosin - Lučane u kojoj je teško ranjen zamenik komandanta garnizona Bujanovac major Rahman Bandić.
 
Samo pukim slučajem vozač Vladica Subašić ostao nepovređen, s obzirom na količinu metaka koja je pogodila Ladu Nivu u kojoj je bio. 
 
Izrešetani pancir i oštećena puška vojnika Subšića čuvaju se danas u Spomen sobi 4. brigade KOV u Vranju -  dodaje očevidac tih događaja.
 
Inače Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Kapetan Leši, čije fotografije sa parade u Dobrosinu i danas kruže internetom, bio je jedan od četvorice komandanta terorističke OVPMB i komandovao 112. brigadom, koja je izvela najveći broj napada na srpske snage bezbednosti tokom sukoba 2000/01 godine na jugu Srbije. Kod svojih sunarodnika ima kultni status.
 
U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. 
 
Terorista Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon potpisivanja sporazuma, 24. maja 2001. godine, na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca, odakle je rodom. Ubijen je snajperskim hicem.
 
Njegovo ubistvo je do dana današnjeg nepoznanica, jer po jednoj priči ubile su ga srpske snage, a po drugoj u koju deo Albanaca čvrsto veruje, ubijen je od strane pripadnika svog naroda i to, kako tvrde, iz ekonomskih motiva.
 
S.T.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: