Gorčići zidali BEZ DOZVOLE, pomoć neizvesna

Lokalne vesti - Utorak 24.04.2018 - 11:51

Porodici Gorčić iz Golemog Sela kod Vranja, koja je ostala bez krova nad glavom nakon što je aktivirano klizište u njihovom dvorištu, lokalna samouprava će ponuditi novčanu pomoć i smeštaj u Prihvatilištu kao krajnju mogućnost.

Popravljati ili odustati? FOTO: N.C./OK Radio Popravljati ili odustati? FOTO: N.C./OK Radio
Viša sila je odlučila da porodica Gorčić mora da se iseli iz kuća koju je pucanje zamljišta oštetilo toliko da više nije bezbedna za stanovanje.
 
Komunalna policija i inspekcija su ustanovili da tročlana porodica iz mahale Berivojštica u Golemom Selu mora da se iseli tako da je njihova dalja egzistencija pod znakom pitanja.
 
Gradska većnica za socijalna pitanja Danijela Milosavljević kaže za OK Radio da lokalna samouprava čeka izveštaj Odeljenja za vanredne situacije i razmatra vid pomoći koju može da ponudi ovoj porodici.
 
- Najverovatnije se radi o aktiviranom klizištu na njihovom placu, na kojem su oni počeli da zidaju kuću bez dozvole.
 
Trebalo je da se zemljište ispita pre nego što je započeta gradnja objekta.
 
Mi smo razmatrali da im se dodeli jednokratna pomoć za sanaciju kuće, ali ako izveštaj potvrdi da se radi o klizištu, ne znam da li ima logike da se sanacija uopšte započinje – kaže većnica.
 
Jednokratna novčana pomoć iznosi od pet do 20 hiljada dinara, ali je Skupština grada donela odluku da u izuzetnim situacijama može da bude i veća.
 
Milosavljevićeva kaže da bi uvećan iznos mogao da bude odobren i porodici Gorčić, ali će to zavisiti od izveštaja Odeljenja za vanredne situacije.
 
- Stručnjak građevinske struke će uraditi procenu da li je opravdano raditi sanaciju oštećenog objekta.
 
Ukoliko se potvrdi da je reč o klizištu koje bi i u narednom periodu ugrožavalo njihovu kuću, onda im u krajnjem slučaju, možemo ponuditi nužni smeštaj u Prihvatilištu Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite – kaže Danijela Milosavljević.
 
Porodici Gorčić je, inače, privremeni smeštaj ponuđen odmah nakon što su nadležni izašli na teren, ali su tu mogućnost odbili.
 
Trenutno su smešteni u obližnjoj kući u kojoj plaćaju zakup, ali je Dobrica Gorčić u razgovoru za OK Radio najavila da razmatraju da prodaju sve što mogu i isele se iz Golemog Sela.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Bogdan
24.04.2018. , 15:19
Gospodo, pa od 100 kuća u Poljanici 99 nema dozvolu za gradnju.Niste ljudima učinili ništa da im bude lakše.Nemaju infrastrukturu, nemaju vodovod, kanalizaciju, ulično, nemaju ništa. Šaljete ih u prihvatni centar u Vranje, samo razmišljam gde će krave i stoku da smestite.Ljui su poljoprivrednici, travu li će da pasu kod sportske hale.Sa vaših 5.000 dinara što im nudite kao pomoć, samo konopče da kupe i da se obese.
Moma
24.04.2018. , 15:26
Eminenti stručnjak kaže citiram : Trebalo je da se zemljište ispita pre nego što je započeta gradnja objekta.Verujem da bi ste vi predvideli pre 25.godine kada je počela kuća da se gradi, da će danas, posle toliko godina klizište da proradi, kao i u celoj Poljanici.Vidite li gore Oblik, ugašeni vulkan, svašta može da se desi, ne samo Poljanici, nego i celom Vranju i okolini nedao Bog.Kako seješ tako i žnješ, nije lepo smejati se tudjoj nesreći, sutradan može i vama da se desi, mislite da će neko drugi vas da pita, ispitaste li zemlju?
Nikola
25.04.2018. , 00:25
A Dobri Zlatar ispitaja li je zemlju u šetalište kad je u nedelju pravija stepenice na zelenilo? Možda gu je ispitaja Boban Antanasijević, načelnik inspekcije, pošto ne reaguje a to mu je jedina rabota, za toj prima 80.000 dinara platu!