Grad i Osnovni sud potpisali sporazum o MEDIJACIJI

Lokalne vesti - Sreda 11.04.2018 - 13:24

U Osnovnom sudu u Vranju potpisan je protokol između ovog suda i grada Vranja i gradskih javnih preduzeća o primeni posredovanja kao alternativnog načina rešavanja sporova.

Sa potpisivanja sporazuma FOTO: D. Ristić/OK Radio Sa potpisivanja sporazuma FOTO: D. Ristić/OK Radio
Zaključivanjem ovog sporazuma, grad Vranje, kao i lokalna javna preduzeća će u svim sporovima koje trenudno imaju pred Osnovnim sudom, kao i budućim sporovima, prihvataju postupak medijacije kao način rešavanja sporova, što će doprineti skraćivanju postupka i znatnom smanjenju troškova, rečeno je na skupu.
 
Sporazum su potpisali gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković i direktori svih gradskih javnih preduzeća.
 
Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković je naglasio da se radi o obostranom interesu, jer Grad i sva javna preduzeća imaju sporove pred ovim sudom.
 
- Veliki broj tih sporova se mogu rešiti i na takozvani miran način, izbegavanjem velikih sudskih troškova.
 
Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Milenkoviću, koji je održao sastanak sa direktorima javnih preduzeća na kojem je jednoglasno podržana ideja o prihvatanju medijacije – rekao je Stanković.
 
On je podsetio da se Zakon o posredovanju u rešavanju sporova primenjuje od 1. januara 2015. godine, ali da u primeni nije došlo do očekivanih rezultata.
 
Kao jedna od mera za poboljšanje primene ovog zakona, ministarstvo je naložilo formiranje Info službi za medijaciju, koja je u Osnovnom sudu u Vranju nedavno zaživela.
 
Gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da je Vranje među prvim gradovima i opštinama u Srbiji, potpisnicima primene postupka medijacije.
 
- Kao odgovorna lokalna zajednica, pratimo tekovine modernog i demokratski uređenog sruštva kroz usaglašavanje sa međunarodnim standardima.
 
Samo u toku prethodne godine, u parničnoj i vanparničnoj materiji, bilo je oko 1.000 predmeta i ukoliko bi samo trećina bila rešena medijacijom, uštedeli bismo milionske iznose u gradskoj kasi imajući u vidu da je prosečna vrednost izdatka po predmetu oko 50.000 dinara – rekao je Milenković.
 
On je dodao da će medijacijom uglavnom biti obuhvaćeni postupci naknade štete od ujeda napuštenih pasa, eksproprijacije u parničnom i vanparničnom postupku, kao i dugovanja prema javnim preduzećima.
 
Medijacija ili posredovanje je postupak mirnog, vansudskog rešavanja spora u kome medijator kao treće, neutralno i nepristrasno lice usmerava komunikaciju između strana u sporu, pomaže u pregovorima radi postizanja zajednički prihvatljivog rešenja spora.
 
U Vranju je trenutno petoro licenciranih medijatora.
 
Potpisivanju protokola su prisustvovali i predstavnici sudova iz okruga, tužioci, pravobranioci, medijatori, javni beležnici, javni izvršitelji, sudije i sudijski pomoćnici Osnovnog suda u Vranju.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: