Grade crkvu 25 godina

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.05.2014 - 12:45

Vranje – Crkva na Bunuševačkom groblju, najvećem u Vranju, gradi se već 20 godina, a gradnja nije stigla dalje od temelja.

Buduća crkva na bunuševačkom groblju Buduća crkva na bunuševačkom groblju

Prvi pokojnik na tom groblju sahranjen je 1981. godine, a krajem devedesetih godina krenulo se sa pričom o izgradnji božijeg hrama.

Nakon udarenog temelja pre nekoliko godina radovi su potpuno stali zbog nedostatka sredstava.

Kako se saznaje para za izgradnju nema ni u gradskoj kasi niti u crkvenoj opštini Eparhije vranjske.

 Iz crkvene opštine napominju da je nastavak izgradnje potpuno neizvestan i da je jedini novac kojim raspolažu prikupljen od dobrovoljnih priloga građana koji su hteli da pomognu da se hram što pre podigne.

- Samo za podizanje golih zidova bez kupola potrebno nam je četiri miliona dinara.

Za udaranje temelja potrošeno je dva miliona dinara i još se duguje izvođaču radova .

Od dobrovoljnih priloga sakupljeno je dvadesetak hiljada sa tim parama nemoguće je bilo šta odraditi – objašnjava otac Stanislav Petrušević.

On kaže da crkvena opština nema odakle da izdvoji novac, jer je u obavezi da ulaže i u održavanje postojećih hramova na području grada Vranja.

-  Sa gradskom većnicom Nelom Dimitrijević juče smo obišli Bunuševačko groblje.

Razgovarali smo, ali je njen komentar bio „ne nadajte se da će ove godine uopšte biti nastavljena izgradnja jer je mnogo prečih poslova oko sanacije ruinranih spomenika kulture, rekonstrukcije krova Muzeja pa izgradnja Pozorišta“.

Mnogo je važno da Bunuševačko groblje što pre dobije crkvu narod se maltrretira a i mi sa narodom.

Pokojnik ide na opelo u crkvu na Šapranačkom groblju pa onda ga prevozimo do Bunuševačkog . Sve je otežano, ali šta da se radi – kaže otac Stanislav.

Dejan Ilić, direktor „Komrada“ kaže da se Bunuševačko groblje ubrzano širi i da je preko potrebno proširiti parcelu za sahranjivanje.  

- Iako ima problema sa eksproprijacijom zemljišta koju sprovodi Direkcija za izgradnju, očekujemo da će rešavanjem imovinskih odnosa biti osposobljena  međuparcela koja bi mogla da omogući proširenje groblja.

Što se izgradnje crkve na Bunuševačkom groblju tiče pomogli smo u građevinskom materijalu opremi i radnoj snazi koliko smo mogli, jednostavno nedostaje novac za izgradnju tog objekta  – kaže Ilić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: