Gradi se most i ozidava izvor Presvete Bogorodice u manastiru Palja

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.07.2020 - 12:40

Njegovo preosveštenstvo Episkop vranjski Pahomoje, obišao je građevinske radove na izradi mosta i ozidavanja čudotvornog izvora Presvete Bogorodice, koji su u toku, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji.

Foto: Eparhija vranjska Foto: Eparhija vranjska

Sa tokom do sada izvršenih radova i planovima za dalje, Episkopa Pahomija su upoznali monah Prohor, sabrat manastira i  rukovodilac radova gospodin Srboljub Mitić iz Surdulice.

U selu Palja, 50-ak kilometara od Surdulice, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, za koji se ne zan tačno kada je podignut i ko ga je podigao.

Smatra se, po predanju, da potiče iz IX veka, tačnije 818. godine, a da je obnovljen u XIII veku.

Obnovili su ga Dejanovići, a bugarski egzarhisti dozidali su pripratu krajem XIX veka, tačnije posle Berlinskog kongresa 1878. godine.


Leži na levoj obali reke Jerme, koja se uliva u Nišavu i pripada crnomorskom slivu.

U njegovoj blizini se nalazi izvor za čiju vodu postoji verovanje da je lekovita.


Mnogi dolaze da se umiju ili ponesu vodu, a naročito pomaže kod bolesti očiju.

Jedni ovaj izvor zovu izvor Svete Petke, dok ga drugi nazivaju izvorom Svetog Save, a treći izvorom Presvete Bogorodice.


Narod ovog kraja, prema predanju, priča da je manastir jednom posetio i Sveti Sava, i to 1236. godine kada se vraćao iz Carigrada i išao u Bugarsku da saopšti Bugarima da je za njih od Nikejskog patrijarha izdejstvovao patrijaršiju.

Ovde postoji i staro groblje koje je podeljeno: na jednoj strani je muško, a preko reke, na brdu nalazi se žensko.

Narod se kod ove svetinje okuplja nekoliko puta godišnje i to: na Svetog proroka Jeremiju (14. maja), na Svetog proroka Iliju (2. avgusta) i na Uspenije Presvete Bogorodice (28. avgusta).


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Slavica
28.07.2020. , 09:18
To je u moje selo ja sam iz kostrosevci isla sam tamo u skolu i ponosna sam na nas manastir mama me uvek vodila tamo i bas lepo sto promovise nas manastir amin