Kad se tečnost iscedi, prevara izađe na videlo

Lokalne vesti - Petak 02.10.2020 - 23:18

U svih pet nasumično odabranih proizvoda otkrivene su obmane u gramaži, koja nekad odstupa i više od 10 odsto od navedene na pakovanju. Prema rečima stručnjaka, ovo je kršenje zakona, jer ono što je istaknuto na deklaraciji mora da odgovara realnom stanju.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Konzervirani proizvodi, bilo da su u vodi ili u ulju, raj su za prevaru potrošača, pokazalo je istraživanje Zaštitnika! Na svakoj konzervi, odnosno tegli, istaknuta je neto količina tog proizvoda, sa tečnošću u kojoj se nalaze i bez nje.

Istraživanje Zaštitnika potrošača pokazalo je da se istaknuta mera, naročito kada je reč o gramaži bez tečnosti, ne poklapa sa istaknutom brojkom, naravno, na štetu kupaca.

Ekipa Zaštitnika potrošača nasumično je izabrala nekoliko konzerviranih proizvoda, među kojima su bili sardina, tunjevina, krastavčići, grašak, ananas.

- Prvo smo svaki od tih proizvoda precizno izmerili sa sve tečnim sadržajem, a zatim ocedili i izmerili težinu korisnog sadržaja. Važno je napomenuti da nismo čekali da se proizvodi dobro ocede, već smo samo odlili tečnost. Da smo ih ostavili da odstoje na rešetki, rezultati bi bili još gori od onih koje smo dobili.

Otvorili smo tunjevinu "stela di mare" na čijoj konzervi piše da ima 160, a bez ulja 112 grama. Međutim, merenja su pokazala drugačije. Prva cifra sa uljem poklopila se u gram sa onim što je navedeno, ali kada smo iscedili ulje, ovaj proizvod je imao svega 80 grama, čak 32 grama manje nego što stoji na pakovanju.

Na daleko manju obmanu naišli smo kada je reč o sardini "adrija mare" na kojoj piše da je neto 105 grama, a neto oseđene mase 73,5 grama. Prvo merenje pokazalo je tačnu oznaku sa pakovanja, ali već kod merenja bez ulja došlo je do manjeg odstupanja, pošto je na vagi pisalo da je težina 71 gram. Ova konzervirana namirnica ujedno je bila i najpribližnija podacima sa deklaracije, jer je bilo primetno malo odstupanje od svega 2,5 grama
– kaže se u saopštenju.

Iako vam se na prvi pogled ove razlike čine simbolične, imajte na umu da se u nekim slučajevima dobije i po 10 odsto manje od očekivanog, pa je tako svaka deseta konzerva za proizvođača čista zarada, a za kupca čist gubitak.

 

Ovaj medijski sadržaj realizovan je uz podršku grada Vranja.Sadržaj ovog priloga i stavovi izneti u njemu, isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje grada Vranja.





 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: