Grujičić: O zagađenju i posledicama NATO bombardovanja treba da brine JEDNA INSTITUCIJA

Lokalne vesti - Nedelja 12.01.2020 - 11:51

O sve alarmantnijem zagađenju okoline, uključujući i posledice NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje, trebalo bi da brine jedna institucija koja bi nastala spajanjem ministarstava zdravlja i životne sredine, smatra prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prof. dr Danica Grujičić FOTO: Printscreen Prof. dr Danica Grujičić FOTO: Printscreen
Ovaj predlog podržavaju i mnogi drugi zdravstveni stručnjaci
 
- Predlog je da se smanji broj ministarstava, a da se njihova efikasnost poveća. Lično se zalažem za tu ideju, koju sam predložila ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru - dodaje prof. Danica Grujičić.
 
Ona smatra da je nepotrebno odvajati zdravstvo od životne sredine, od koje direktno zavisi da li će doći do nastanka bolesti.
 
Iz Ministarstva zdravlja za "Novosti" odgovaraju da bliska saradnja između dva ministarstva već postoji:
 
- Čak i bez spajanja ovih institucija u jednu, mi smo u stalnom kontaktu sa kolegama koje se bave zaštitom životne sredine.
 
Postoje istraživanja o štetnom uticaju zagađenja, koja se rade jednom godišnje
 
Kolege iz Ministarstva životne sredine čine sve da se štetan uticaj smanji, dok mi obezbeđujemo pravilno lečenje - navode iz Ministarstva zdravlja.
 
Izvor "Novosti" u Ministarstvu životne sredine kaže da postoje opravdani razlozi za predlog spajanja ovih institucija.
 
- Nije neuobičajeno da ove dve institucije budu u okviru jednog ministarstva, budući da je to već bio slučaj u Srbiji tokom prethodnih godina. 
 
Ipak, sadašnja saradnja je na visokom nivou. Intersektorska radna grupa, koju smo osnovali sa Ministarstvom poljoprivrede, učestvovala je u donošenju velikog broja zakona i izmena propisa, koji se tiču uticaja opasnog otpada - kaže on.
 
Ministarstva zdravlja, životne sredine i poljoprivrede rade na dokumentu Nacionalnog programa o uticaju zagađivača životne sredine na zdravlje ljudi.
 
- Biće urađene detaljne analize i imaćemo tačne podatke u kojoj meri je zagađenje povezano sa zdravljem ljudi - kaže sagovornik "Novosti" iz Ministarstva životne sredine. 
 
- Vlada Srbije treba da usvoji ovaj dokument, koji će služiti kao akcioni plan za naredne tri godine - najavljuje on.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
caciii
13.01.2020. , 22:47
Postovani , uvedite redovne kontrole gradjana .pogotovo vranja jer najvise obolelih je iz ovih krajeva. Obavezni pregledi sa tumor markerima. Zakonali da se obavezu gradjani na 6meseci i godinu. 2 godisnja pregleda svih gradjana. Sta se vise cekaa. ovo je dolina smrti