Han ima omladinski portal i radi na razvijanju društvenog aktivizma kod mladih

Lokalne vesti - Ponedeljak 08.11.2021 - 10:00

Opština Vladičin Han poslednje dve godine relaizuje projekat “Razvijanje dodatnih sadržaja, društvenog aktivizma i svesti kod maldih iz ruralnih sredina”, koji je podržalo i resorno ministarstvo.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Jedan od realizatora projekta Zoran Cvetković kaže da su sredstva koja su dobijen au okviru ovog projekta iskorišćena za ulaganje u oblasti koji se tiču društvenog života mladih u Vladičinom Hanu.

- U prvoj fazi realizacije uspeli smo da renoviramo Omladinski klub, na čijem uređenju pre toga dugo godina nije ništa rađeno posebno.

Klub nije dugo funkcionisao, a samim tim, dugi niz godina nije ništa ulagano u njega I nije ništa rađeno na njegovom uređenju.


Urađena je kompletna rekonstrukcija, zatim molersko - farbarski radovi, a zatim je nabavljena oprema i celokupan inventar.

Dobili smo lap topove, koji su bili značajni za obavljanje nekih drugih aktivnosti
u sledećim fazama realizacije projekta
-  kaže Cvetković.

Sredstva koja su bila obezbeđena za realizaciju ovog projekta, kako prve, tako i druge godine, iznosila su po million dinara.

Tokom prve godine realizacije, deo sredstava upotrebljen je i za pokretanje omladinskog portala opvh.rs


- Sredstva koja su ove godine dobijena u okviru pomenutog projekta, opredeljena su za namene da se poboljša rad ovog omladinskog portala.

Imali smo novinarsku školu, a deo sredstava je namenjen za angažovanje troje mladih koji rade na tom portal, tj za njihove honorare.

Oni rade na ažuriranju portal. Imamo administratora i dvoje studenata novinarstva i srpskog jezika.


Oni obrađuju teme koje se tiču mladih, njihovog života i interesovanja.

Trudimo se da i za narednu godinu obezbedimo sredstva, kako bi ovi omladinci nastavili da rade na portalu
- dodaje Cvetković .

On kaže i da Kancelarija za mlade, koja je kao i Omladinski klub u prostorijama Centra kulture, ima ulogu u funkcionisanju života mladih u ovom mestu.

Kancelarija za mlade obeležava sve bitnije datume koji se tiču omladine, tačnije Dan mladih, Dan volonterizma i sl.


Ove akcije odvijaju se kroz ulične performance, deljenje flajera, tribune i razgovore.

Cilj pomenutog projekta je stvaranje uslova za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, aktivno  učešće u društvu, sprovođenje kulturnih sadržaja, neformalno obrazovanje i informisanje prilagođeno potrebama svih kategorija mladih.

Kancelarija za mlade u Vladičinom Hanu formirana je 2009. godine, a Omladinski klub kao jedan od prvih omladinskih klubova u Srbiji postoji od 2011. godine.


Formiran je uz pomoć programa PBILD, a zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta i lokalne samouprave uspešno funkcioniše, čime je obezbeđena institucionalna i finansijska održivost.

Tokom ovog perioda rada prostor Kancelarije za mlade i omladinskog kluba je obnavljan samo jednom.

Prostor je svakodnevno u upotrebi, kako od strane mladih tako i od strane udruženja građana na lokalu i bilo neophodno je izvršiti sanaciju, u smislu „osveženja“ prostora promenom kolorita krečenjem i promenom podne obloge,
ugradnja laminata i postavljanje tepisona, što je unelo novu energiju u prostor Kancelarije za mlade i omladinskog kluba, i omogućilo veći aktivizam mladih na lokalu.

Prema najavama iz Centra kulture, kao i Zorana Cvetkovića, Vladičin Hna namerava da i naredne godine konkurtiše za dobijanje sredstava za nastavak realizacije  ovog projekta koji se tiče sprovođenja omladinske politike.

 

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 
 

Foto Galerija

Han mladi

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: